Sarajevo u novom sjaju: Projekat obnove fasada se nastavlja, poznate i naredne lokacije

Projekat obnove fasada u Sarajevu je posljednjih mjeseci u punom zamahu. Gradonačelnica Benjamina Karić je najavila da će se projekat nastaviti i obznanila koje su to naredne lokacije.

Grad Sarajevo je na inicijativu gradonačelnice Karić pokrenuo projekat sanacije, restauracije i kolorističke obnove fasada. Građevine u Titovoj ulici na brojevima 17, 21, 27, 29, 33, Kaptolu 1, te Pruščakovoj 2 i 4 su zasjale u novom ruhu.

Gradonačelnica Karić smatra da ova kulturno-istorijska zdanja, koja su svjedoci bogate sarajevske istorije i tradicije, zaslužuju posebnu brigu. Naglašava da se njima čuva duša i istorijski identitet grada Sarajeva.

Sredinom avgusta počinju radovi na restauraciji Beledije kod Vijećnice i fasade iza Sebilja na Baščaršiji.

Završeni su projekti restauracije fasade nekadašnjeg JAT-ovog nebodera, Srednje škole poljoprivrede prehrane veterine i uslužnih djelatnosti na Drveniji, kao i objekata u ulici Zelenih Beretki.

U toku je izrada projekta za restauraciju fasada na Marijin Dvoru. Nakon dobivanja saglasnosti nadležnog ministarstva, Grad Sarajevo će pristupiti revitalizaciji Gospođicine kuće, arhitektonske ljepotice, smještene na Obali Maka Dizdara.

Ova zgrada je jedna od rijetkih primjera bh. arhitekture austrougarskog perioda sa zidnim slikama izvedenim u zgrafito tehnici.

“Ponosna sam što svaki dan svjedočimo kako se vraća autentičan izgled i sjaj građevinama, koje svojim arhitektonskim izgledom i vrijednošću ljepšom i prepoznatljivim čine grad Sarajevo. Uvjerena sam da ćemo i u budućnosti raditi ovako lijepe i zanimljive projekte”, kazala je gradonačelnica Karić.

(Klix.ba)

Radio AS