Sarajevska filharmonija u petak otvara svoju jubilarnu 100. koncertnu sezonu

Sarajevska filharmonija u petak otvara svoju jubilarnu 100. koncertnu sezonu kada će se kao gosti solisti sarajevskoj publici predstaviti dva umjetnika svjetskog renomea, violončelist Conradin Brotbek i Ernesto Molinari, klarinetist i kompozitor, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce rekao je da će koncertnu sezonu obilježiti brojne programske aktivnosti, koncerti i eminentni umjetnici koji će u narednom periodu posjetiti prijestolnicu BiH i iz mjeseca u mjesec svojim vrhunskim izvedbama i umijećem uveličati proslavu tog jubileja.

Za koncert u petak najavljena je izvedba Koncerta za violončelo i orkestar u h-molu češkog kompozitora Antonina Dvořáka, te kompozicije za bas klarinet i orkestar “Red in Blue“ Ernesta Molinaria, kompozicije koja je komponovana za tu priliku i koja će doživjeti svjetsku premijeru upravo na tom koncertu.

Šef dirigent Slaven Kulenović je rekao da će koncert u petak biti spektakularan, te da je lično izuzetno vezan za Sarajevsku filharmoniju.

“To je orkestar zahvaljujući kojem sam stekao svoja prva muzička iskustva i čuo prve simfonije i opere. Slušajući Sarajevsku filharmoniju odlučio sam postati profesionalni muzičar i pogotovo dirigent”, rekao je Kulenović.  

Ernesto Molinari, klarinetist koji je za ovu priliku napisao kompoziciju “Red in Blue“, svoju karijeru gradio je na pozornicama širom svijeta i svirao za neke od najboljih svjetskih ansambala za savremenu muziku.

“Izabrao sam naslov Red in Blue zato što su to meni drage boje, a predstavljaju u neku ruku dva različita karaktera, crvena je više vatra, a plava melanholija. Moja kompozicija ima tri stava i prvi ima džez karakter i pomalo balkansku ritmičku sliku. Drugi stav je po svojoj strukturi više sporog karaktera, a treći predstavlja komplilaciju prva dva, vatre i melanholije”, rekao je Molinari.

Gostujući koncert majstor Violeta Smailović Huart također je navela da je izuzetno vezana za Sarajevo i Sarajevsku filharmoniju.  

“Sa zadovoljstvom sam pristala na ovu višestruko kompleksnu funkciju zato što imam adresu u Parizu i brojne studente, ne samo u Parizu nego širom Evrope. Ovdje se ne osjećam kao gost, nego kao da sam u familiji. Što se tiče kadrovskog pitanja, vjerujem u to da smo mi izuzetno talentovan narod. Tu i tamo ne poslože se zvijezde u potpunosti. Međutim, kada se donese maksimalno pozitivna energija, ako se još podupre znanjem, ljudi idu kilometar više”, rekla je Smailović Huart.     

Podršku Vlade KS, kako je kazao premijer KS Nihad Uk, direktor Sarajevske filharmonije iskoristio je na pravi način.

“Nije mala stvar biti premijer KS u periodu kada se obilježava 100 godina orkestra Sarajevske filharmonije”, rekao je Uk dodajući da podrška kulturnim projektima neće izostati ni u narednom periodu.

(FENA)

Radio AS