Sedam razloga zašto je dobro jesti višnje

Višnje sadrže značajne količine važnih nutrijenata – vitamin A, C, E, alfa-linoleinsku kiselinu, beta-karoten, folnu kiselinu i tiamin.

Od minerala mogu se izdvojiti kalijum i kalcijum. U tradicionalnoj medicini koristile su se kao sredstvo protiv reumatičnog artritisa.

Višnja njeguje čitav organizam. Nisu zanimljive samo zbog ukusa nego pomažu kod nesanice, bolova i prirodni su antioksidans. Zanimljivo je kako daju osjećaj sitosti te čiste organizam.

Smanjuju rizik od moždanog udara

Studije napravljene na Sveučilištu Michigan pokazuju kako višnje sadrže antocijanine, odnosno pigmente koji višnjama daju crvenu boju, a mogu aktivirati PPAR koji reguliše gene masti i glukoze metabolizma. Time se smanjuje rizik visokoga holesterola, povišenog krvnoga pritiska i dijabetesa.

Smanjuju bol u mišićima

Šolja kiselih višanja ili čaša soka dnevno pomaže olakšati bolove i upalu u mišićima te zglobovima.

Podstiču gubitak težine

Planirate li smršati, svakako ih jedite One imaju malo kalorija (jedna šolja sadrži manje od 100 kalorija), bogate su vitaminima koji dobro djeluju na metabolizam, a imaju i umjerenu količinu vode koja je zaslužna za izbacivanje toksina iz organizma. Višnjin sok je osvježavajući te smanjuje osjećaj gladi pa se preporučuje kao komponenta redukcijskih dijeta.

Regulišu krvni pritisak

Sadrže dobru količinu kalijuma te tako pomažu u uklanjanju viška natrijuma iz tijela – uravnotežuju omjer kalijuma i natrijuma što automatski pomaže u održavanju dobre razine krvnog pritiska.

Daju vašem tijelu energiju

Vjeruje se da su višnje jedan od plodova koji pojačavaju nivo energije u organizmu. One mogu pomoći u stvaranju krvnih stanica što automatski pospješuje cirkulaciju i tako povećava energiju u tijelu

Prevencija demencije

Svjetska organizacija za Alzheimerovu bolest preporučuje višnju kao jednu od izvornih namirnica koje pomažu u prevenciji razvoja bolesti zbog visokog nivoa antioksidansa.

Sok od višanja protiv nesanice

Višnja je jedna od rijetkih vrsta voća koje sadrži melatonin – prirodan hormon koji reguliše san. Naše tijelo inače prirodno luči hormon melatonin koji se oslobađa samo tokom noći, obično nakon 21.00 sati, i tako potiče san. Prije spavanja popijte čašu čistog višnjinog soka. To će vam omogućiti dubok, neprekidan i opuštajući san. Melatonin se takođe koristi u liječenju tegoba menopauze, odvikavanja od lijekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Sok od višnje u narodu se koristi za sprečavanje retencije, zadržavanja vode, i protiv probavnih smetnji. Kvercetin i kemferol, snažni antioksidansi koji se nalaze u višnjama, imaju djelovanje slično nekim protuupalnim nesteroidnim lijekovima.

Koristi ostalih dijelova višanja

Sušene višnje djeluju slično kao i svježe. Idealna su zamjena kada višnje nisu dostupne u svježem obliku.

Peteljke višnje daju čaj koji pomaže kod izbacivanja pijeska iz mokraćnih kanala, celulita, impotencije, bubrežnih bolesti i hroničnog kašlja.

Lišće višnje odlično je sredstvo za ljepotu, a pomaže kod peruti i otečenih kapaka.

Radio AS