Sivro i Bešlić: Netransparentno zapošljavanje u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja

Dva sindikata u Kantonu Sarajevo, jedan za osnovno a drugi za srednje obrazovanje, problematizirali su danas na pres-konferenciji način zapošljavanja u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

Sumnjaju da se zapošljavanje u zadnjih dvadesetak dana odvija “po telefonskom pozivu, na lični zahtjev ili zahtjev ministrice i direktorice”, odnosno prema podobnosti kadrova i uticaju političkih stranaka umjesto na osnovu javnog konkursa.

Pozivaju Vladu Sarajevskog kantona, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje te Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu da netransparentno zapošljavanje odmah bude zaustavljeno a rješenja i ugovori o radu poništeni do provođenja javnog konkursa ili javnog poziva.

To su na pres-konferenciji izjavili Saudin Sivro uime sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine te Faruk Bešlić uime Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Sivro je rekao i da će on ponuditi ostavku sindikalnom kantonalnom odboru, a ako ne bude prihvaćena te on voljom članova ostane na sadašnjoj poziciji, 16. juna ove godine su mogući protesti njegovog sindikata. Bit će pozvane i kolege iz srednjeg obrazovanja kako bi zajedno ukazali na nepravilnosti u obrazovnom sektoru, u interesu više od 6.000 članova koje ova dva sindikata zastupaju.

Bešlić je kazao da se i on, kao i Sivro, možda posljednji put obraćaju javnosti u aktuelnoj ulozi jer lično ne želi da mu mandat bude produžen.

Bešlić navodi i da vlasti, po mišljenju sindikata, ne žele otvaranje pregovaračkog procesa o novom kolektivnom ugovoru.

Ne budu li završene aktivnosti kolektivnog pregovaranja, “nek se onda ne nadaju početku nove školske godine u septembru”, dodao je napominjući da sadašnji kolektivni ugovor ističe 30. septembra.

Kad je riječ o Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, Sivro i Bešlić navode još da se kadrovima te ustanove nude osnovne plaće od 1.881 KM, dok je osnovna plaća ostalih prosvjetnih radnika u Kantonu oko 1.200 KM.

Sivro i Bešlić traže da budu predočeni pravilnici o plaćama u Institutu, o radu i sistematizaciji radnih mjesta, kao i odluke o imenovanju komisija koje su učestvovale u izradi navedenih akata.

Ne spore, kako su izjavili, da odgovarajućim kadrovima Instituta treba adekvatno platiti njihov rad, ali ističu da je upadljiva razlika od 500-600 KM u odnosu na plaće nastavnika.

Saudin Sivro i Faruk Bešlić naglašavaju da je sindikat podržao i podržava nastojanje Skupštine Kantona Sarajevo, Vlade Kantona i Ministarstva za odgoj i obrazovanje za uspostavu Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ali da su od organa vlasti očekivali da će sve aktivnosti u vezi s tim biti tranasparentne.

Praksa koja se provodi unazad 20-ak dana ukazuje na nešto suprotno tome, zaključili su dvojica sindikalaca na pres-konferenciji.

FENA

Radio AS