Sivro: Vlada je prekršila dogovor, pričaju o platama, a mi o standardima i kvalitetnom obrazovanju

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor Sarajevo Saudin Sivro kazao je da je prvi dan štrajka upozorenja u osnovnim školama, koji je trajao prva dna nastavna časa, u potpunosti uspio te da samo 15 posto prosvjetnih radnika nije stupilo u štrajk.

Najavio je da će štrajk upozorenja biti održan sutra i prekosutra te da će, ukoliko ih Vlada KS ne pozove na razgovor, 19. aprila održati sjednici na kojoj će donijeti rigoroznije mjere.

Sivro je optužio Vladu da je prekršila dogovor od 12. februara te da mora odgovarati prosvjetnim radnicima i roditeljima, jer je obrazovanje dovedeno u takvu situaciju.

“Nadali smo se da će nas Vlada KS pozvati na razgovore nakon pres-konferencije na kojoj je najavljen štrajk, 12. februara, ali do danas, Vlada nas još nije pozvala na razgovor. Oni pričaju o platama, a mi o standardima i kvalitetnom obrazovanju”, kazao je.

Sivro navodi da su direktori osnovnih škola danas zaprimili akt Ministarstva od kojih se traži da im dostave razne dokumente, što oni smatraju pokušajem osujećenja štrajka te da će adekvatno, u saradnji s advokatima, odgovoriti na to.

Također je dodao da su neki direktori prekršili Zakon o štrajku, jer su pozvali djecu da dođu na nastavu, iako se u tim školama od 20 do 40 posto prosvjetnih radnika ranije izjasnilo da će se priključiti štrajku.   

Sivro naglašava da su njihovi zahtjevi prilično jasni i artikulisani, a traže obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja.

“Tražimo da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika i zbog kojih je više od 20 radnika iskazano kao tehnološki višak. Tražimo i zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja te da ministrica za odgoj i obrazovanje KS, koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika, podnese ostavku”, kazao je Sivro.

(FENA)

Radio AS