Skup o klimatskim promjenama u BiH u kontekstu globalnih inicijativa i politika

Uoči današnjeg događaja u Sarajevu o temi “Klimatske promjene u Bosni i Hercegovini u kontekstu globalnih inicijativa i politika”, učesnici su u izjavama novinarima naglasili značaj ove teme i potrebnih aktivnosti u borbi protiv štetnih uticaja globalnih promjena klime.

Uime jedne od institucija saradnica u organizaciji ovog skupa, Adnan Efendić, predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku i turizam, podsjeća da je Bosna i Hercegovina, usljed klimatskih promjena, podložna izazovima poput već viđenih poplava, suša, ali i ekonomskih posljedica tih enormnih događaja.

Stoga Odbor kojim predsjedava Efendić cijeni, rekao je on, što su klimatske promjene tema današnjeg skupa budući da se tiču svih nas.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini uoči skupa je kazala da je to prilika za diskusiju o tome šta je dosad urađeno a šta ubuduće treba poduzimati na predupređenju posljedica klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina je dosad imala koristi od određenih fondova poput Globalnog fonda za okoliš, a UNDP pruža pomoć i u izradi zakonskih propisa u ovoj oblasti te su provedeni mnogi projekti. Bosna i Hercegovina je prošle godine prva usvojila NDC u cilju smanjenja uticaja klimatskih promjena prema Pariskom sporazumu, kazala je također Nedera.

“Moja poruka glasi: klimatske promjene su tu i klimatske akcije ne mogu čekati. Ukupne finansijske potrebe su velike, ali kvalitetne promjene su moguće i u okviru sadašnjih sredstava”, njene su riječi.
 
Podsjećajući da se danas u svijetu obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena, te da se tim povodom govori ‘o rodnoj ravnopravnosti danas radi održivog razvoja sutra’, Nedera je poručila da žene itekako doprinose klimatskim akcijama, zbog čega ih treba podržati u menadžerstvu i liderstvu u ovoj oblasti.

Mehmed Cero iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma uoči današnjeg skupa je novinarima naglasio da je ovo ministarstvo ključna institucija iz Federacije BiH koja u suradnji s odgovarajućim ministarstvom Republike Srpske, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH te predstavnicima Distrikta Brčko i uz suradnju s UNDP-jem, vodi ključne aktivnosti koje se tiču klimatskih primjena – izvještaje koji su dosad urađeni, strategiju prilagođavanja, prvi nacionalni doprinos Bosne i Hercegovine u borbi protiv klimatskih priomjena.

“I naravno, osiguravamo  da se sve druge ključne institucije, kako u Federaciji tako i subordnirano, u kantonima, kvalitetno uključe i da dođemo do određenih operativnih akcionih planova koji su rađeni i rade se ambiciozno, ali ako imamo određenu ambicioznost i ovlasti, imamo mogućnost za povlačenje određanih sredstava”, rekao je Cero.

Koliko god je Bosna i Hercegovina komplicirano uređena država, postiže se koncenzus o dokumentima ove vrste, mada je mnogo jači izazov kako ih implementirati jer se ovakvi strateški dokumenti tiču gotovo svih sektora a posebno u oblasti prostornog uređenja, upravljanja vodama, poljoprivrede, šumarstva, sektora energetske industrije itd., rekao je Cero.
 
Delegat u Domu narod Federalnog parlamenta Damir Džeba je kazao da je tema današnjeg skupa veoma široka i da se između ostalog dotiče pitanja svijesti, odnosa pojedinaca prema okolišu, kao i pitanja sistemskog uređenja u toj oblasti.

Džeba podsjeća da je na snazi Zakon o zaštiti okoliša, ali da je potrebno i zakonodavstvo o zaštiti zraka. Za današnji skup on kaže da je izvrsna prilika za razgovor o strateškim dokumentima i mjerenju njihovih učinaka po primjeni.
 
Irfn Čengić, zastupnik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, naglasio je značaj usvajanja novog zakona o obnovljivim izvorima energije, kao i značaj  dekarbonizacije energetskog sektora. Kao jedan od prioriteta za rješavanje, naveo je i problem prostorne gradnje, odnosno neplanskih aktivnosti u toj oblasti.
 
Događaj o temi “Klimatske promjene u Bosni i Hercegovini u kontekstu globalnih inicijativa i politika” organizirali su Federalno ministarstvo okoliša i turizma i UNDP u suradnji s predstavnicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema oficijelnoj najavi, to je prilika da se zastupnici, delegati, članovi odgovarajućih parlamentranih odbora, predstavnici Vlade FBiH i drugi članovi iz relevantnih ministarstava upoznaju s aktivnostima koje Federalno ministarstvo, u suradnji s UNDP-jem u BiH poduzima u kontekstu sve izraženije globalne klimatske krize.

U okviru projekta “Četvrti izvještaj Bosne i Hercegovine i treći dvogodišnji izvještaj u skladu s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama”, ali i drugih incijativa, izrađeni su brojni značajni dokumenti poput Četvrtog nacionalnog izvještaja o klimatskim promjenama BiH, Streategije prilagođavanja i niskoemisionog razvoja BiH, Utvrđenog doprinosa BiH (NDC) i Plana prilagođavanja klimatskim promjenama BiH (NAP).

FENA

Radio AS