Skupština KS: Cjelodnevna rasprava o zaštiti izvorišta vode “Sarajevsko polje”

Nakon široke i detaljne rasprave, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na Drugom nastavaku Osme radne sjednice nisu prihvatili Deklaraciju za očuvanje zona sanitarne zaštite i kvaliteta vode za piće izvorišta “Sarajevsko polje”. Deklaraciju je pred Skupštinu na izjašnjenje uputila zastupnica Demokratske fronte Marijela Hašimbegović.

Aktuelnost teme, a to je zaštita izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje” koja će uskoro biti tretirana, kako je najavljeno, kroz Nacrt Privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje” na području Kantona Sarajevo, najavila je poseban interes javnosti i široku javnu raspravu u pronalaženju optimalnih rješenja za ovu problematiku.

Također, zastupnici nisu podržali ni zaključke Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i prehrambenu industriju, niti zastupnice Hašimbegović vezane za ovu temu. 

Na dnevnom redu jučerašnje sjednice bili su i izvještaji o poslovanju javnih ustanova i preduzeća u prethodnim godinama. Prije prekida sjednice zastupnici su podržali onaj Terapijske zajednice – Kampusa KS za 2021. godinu, dok izvještaji Centra “Skenderija” za 2019. i 2020. godinu nisu usvojeni.

O nastavku sjednice javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Radio AS