Skupština podržala odluke o javnim priznanjima: Dr. Nevenka Tromp počasna građanka Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog odluka o dodjeli javnih priznanja KS, čime su verifikovane odluke Odbora za javna priznanja KS.

Među njima je i ona o proglašenju dr. Nevenke Tromp počasnom građankom Kantona Sarajevo, te će njoj biti dodijeljena Povelja Kantona Sarajevo, najveće javno priznanje KS.

Odluka o proglašenju dr. Tromp počasnom građankom donesena je zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH.

U obrazloženju se navodi se da je dr. Tromp svojim angažmanom, zalaganjem i prikupljanjem historijske dokumentacije dala nemjerljivi doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjima u našoj zemlji, uspostavljanju historijskog narativa i u oblikovanju kolektivnog sjećanja.

Od 2000. do 2012. godine radila je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva. Radila je na historijskim i političkim temama u slučaju Slobodana Miloševića od 2000. godine sve do njegove srnrti, u martu 2006. godine. Poslije njegove smrti i s obziroim na činjenicu da je suđenje završilo bez presude, dr. Tromp odlučila je upotrijebiti opsežni arhiv koji je ovo nezavršeno suđenje ostavilo za sobom i na osnovu dokaza, izjava svjedoka, audio i video zapisa rekonstruirati historijsku naraciju koja se  bavi ulogom Slobodana Miloševića i Srbije u raspadu Jugoslavije i ratovima koji su slijedili.

Autorica je knjige „Smrt u Hagu – Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću“. Dr. Tromp profesorica je na Univerzitetu u Amsterdamu. Ekspert je u oblasti tranzicijske i post-tranzicijske pravde. Čuvena je po vrlo hrabrim i otvorenim istupima u javnom prostoru.

Skupština Kantona Sarajevo danas je podržala i odluke i dodjeli plaketa Kantona Sarajevo, koje će dobiti zaslužni pojedinci: 

 • Povratnica u Konjević Polje Fata Orlović, kao priznanje za hrabrost, istrajnost i višedecenijsku borbu za pravdu i prava običnog čovjeka, te očuvanje temeljnih sloboda.
 • Nedavno umirovljeni prvi kardinal u historiji BiH Vinko Puljić, kao priznanje za izuzetan doprinos u očuvanja mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog, te uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH.
 • Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS dr. Erduan Kafedžić, kao priznanje zbog njegovog izuzetnog doprinosa u prevenciji i borbi protiv korupcije, iskazanog patriotizma jačanjem institucija, te nesebičnog zalaganja za transparentnost procesa i promociju antikorupcijskih propisa u Kantonu.
 • Dugogodišnji novinar Boro Kontić, kao priznanje za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području KS i BiH.
 • Najbolji bh. igrač bilijara Sanjin Pehlivanović, kao priznanje za izuzetne sportske rezultate, te doprinos razvoju sporta i afirmaciji Kantona Sarajevo i države BiH.

Plakete Kantona Sarajevo dodjelit će se sljedećim kolektivima:

 • Udruženje „Porodice tri plus“, kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju pronatalitetne politike, stvaranju boljih uslova života za porodice s troje i više djece, te promociju porodičnih vrijednosti.
 • Homework HUB, kao priznanje za popularizaciju i promociju nauke, te izuzetan doprinos u obrazovanju mladih i razvoju bh. društva u cjelosti.

Posthumno plakete će dobiti:

 • Veliki stručnjak iz oblasti elektroinžinjerstva  dr. Šadi Matar, za izuzetan doprinos u oblasti elektroinžinjerstva, kao i za kontinuirano unapređenje sistema obrazovanja novih generacija iz oblasti IT tehnologija na području KS i BiH.
 • Akademik prof. dr. Slobodan Loga, istaknuti psihijatar, profesor emeritus Medicinskog fakulteta UNSA , kao priznanje za izuzetan doprinos bh. društvu iz oblasti medicinskih nauka i obrazovanja, te za cjelokupni naučno-istraživački rad.
 • Profesor  emeritus Hasan Muratović, koji je iza sebe ostavio je impresivnu akademsku i političku karijeru,  kao priznanje za izuzetan doprinos u razvoju i vođenju reformskih procesa u oblasti akademske integracije Univerziteta u Sarajevu, te razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, razumijevanja i demokratičnosti.
 • Jedan od najprepoznatljivijih radijskih i televizijskih voditelja u BiH Tarik Helić, kao priznanje za izuzetan doprinos bh. radijskom i televizijskom novinarstvu, te promicanju tolerancije i ljubavi prema BiH i svim njenim građanima i građankama.

Priznanja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici Skupštine KS planiranoj za 6. maj, koja će biti održana u okviru Dana Kantona Sarajevo, planiranih u periodu od 2. do 9. maja. Skupština je na današnjoj sjednici usvojila Program obilježavanja ove manifestacije.

Radio AS