Socijalni dan 2021: 1.440 srednjoškolaca u poslovnom svijetu

Naši srednjoškolci i ASuBiH-ovci vrijedno rade na implementaciji Socijalnog dana te širenju ideala i vrijednosti koje on nosi sa sobom.

Peti put, srednjoškolci Bosne i Hercegovine su se ujedinili i pokazali žar i volju za borbu za svoj status u našoj državi, pokazali svoj srednjoškolski duh i u procesu nadahnuli sebe i svoju okolinu.

Socijalni dan je dan kada srednjoškolci dobiju priliku da odlaskom na radno mjesto steknu osjećaj za radnu atmosferu i upoznaju se sa osnovnim radnim procesima. Pruža im se prilika da teorijsko znanje primjene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju.

Na 15. oktobar, 660 poslodavaca je ugostilo 1.440 srednjoškolaca širom 40 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini! Socijalni dan je platforma za srednjoškolce da naprave prvi korak ka poslovnom svijetu, osjete te prve radne trenutke, odluče za polje u kojem se žele razviti, te zajedničkim snagama skupiti sredstva za daljnje razvijanje i realizaciju ideja srednjoškolaca širom države.

“Najveća zahvala ide za 660 poslodavaca i srednjoškolcima koji su na sebi svojstvene načine doprinijeli ovogodišnjoj implementaciji Socijalnog dana. Izuzetno nam je drago da smo uvidjeli kako su kompanije društveno korisne i žele podržati srednjoškolce čak i pod svim pritiskom pandemije Covid-19. Također, velika zahvala ide i našim srednjim školama širom BiH, koje su velikodušno ohrabrili svoje učenike da budu dio Socijalnog dana, te da stvore mrežu aktivnih srednjoškolaca koji se solidarišu i u sebi nose vrijednosti Socijalnog dana”, navode organizatori.

Ovakav način saradnje sektora civilnog društva će rezultirati podrškom srednjoškolcima, njihovim idejama i projektima, finansiranim novcem koji su oni zaradili svojim radom i zalaganjem.

Srednjoškolci su još jednom pokazali svoje vještine, talente i sposobnosti. Ovogodišnji Socijalni dan je bio prostor za sve nas da se okušamo u novim stvarima, te da pokrenemo nove načine razvijanja naših srednjoškolaca i prikazivanja njihovih djela. Tako smo za Socijalni dan 2021 pokrenuli program Socijalnog dana “Gradimo zajedno”.

“Naš put programa počinje sa pozorišnom predstavom ‘Kad je stao svijet’, koja se održala 13. oktobra u Pozorištu mladih u Sarajevu, gdje su srednjoškolci iz Amaterskog pozorišta ‘Neretva’ imali priliku da pokažu svoje glumačke sposobnosti, te da tim putem pomognu prikupljanju sredstava u Fond Socijalnog dana. Poslije samog Socijalnog dana i pozorišne predstave, htjeli smo srednjoškolcima Bosne i Hercegovine pružiti platformu da se iskažu i drugim grana umjetnosti. Tako se rodila ideje umjetničke izložbe, koja je ubrzo nakon postala i java”, stoji u saopćenju organizatora.

U prostorijama Historijskog muzeja, 19. oktobra, naši srednjoškolci su imali priliku prikazati svoje izvanredne umjetnine. Kako bi ovjekovječili čitav program Socijalnog dana “Gradimo zajedno” i proslavili jubilej Socijalnog dana, htjeli smo da na jedno mjesto dovedemo i povežemo talentovane i vrijedne srednjoškolce, srednjoškolce koji su aktivno radili na čitavom projektu, predstavnike raznih nevladinih organizacija i donatorske zajednice.

“Baš to smo uspjeli kroz prvo ASuBiH-ovo donatorsko veče koje se održalo 22. oktobra u Domu armije, gdje smo pričali o pozitivnim pričama koje su proizašle kroz Socijalni dan, prikazivanje ideja i srednjoškolaca koji su se razvili kroz isti, proširiti priču, vrijednosti i ideale Socijalnog dana, te pokretanje dijaloga sa osobama iz raznih sektora i razvijanje mreže srednjoškolaca sa raznim partnerima i saradnicima”, navodi se u saopćenju organizatora.

Jedan od srednjoškolaca koji je prošao kroz Socijalni dan i čitav program, jeste i naš Karlo Buzuk, talentovani srednjoškolac iz Kreševa, koji je kroz Socijalni dan odlučio da želi više koristiti svoju kreativnost i maštu.

“U ASuBiH tim dizajnera dolazim kao novi član i nisam znao šta da očekujem. Tog dana, u SHL Kući počinje i moja priča kao srednjoškolca, koji je sada zahvaljujući ASuBiH-u dobio priliku graditi sebe radeći ono što voli. Atmosfera u kojoj smo radili je bila takva da nam je dala samo inspiraciju za rad. Počele su mi dolaziti nove ideje, novi načini kako mogu skicirati i dizajnirati a sve to zahvaljujući duhu Socijalnog dana koji je vladao SHL kućom. Kao srednjoškolci i umjetnici, nikada nismo dobili priliku da naši radovi budu izloženi i široj javnosti, pa je ASuBiHova umjetnička izložba i donatorsko veče bili jedni od mojih prvih sličnih iskustava. Projekat Socijalni dan je za mene bio prilika da gradim sebe, svoju ambiciju i gledam kako iz dana u dan uz sve srednjoškolce i srednjoškolke rastem!”, kazao je Buzuk.

“Nadamo se kako će ova pozitivna praksa biti zastupljena idalje, te da ćemo u nama gajiti vrijednosti, ideale i solidarnost Socijalnog dana i u budućnosti”, rekla je Dalia Beridan, koordinatorica Sarajevo Lokalnog tima Sarajevo.

Radio AS