Šteta sa radnicima napravio prvu testnu vožnju od Ilidže do Čengić Vile

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta objavio je da je sinoć obavljena testna vožnja tramvaja na prvoj dionici rekonstruisane pruge od Ilidže do Čengić Vile.

“Ponosan sam što sam dio ovog projekta, kao i na sve osobe koje učestvuju u njegovoj realizaciji. Nakon više od 60 godina gradimo prugu koja će zajedno sa nabavkom novih tramvaja građanima dati tramvajski prevoz kakav zaslužuju”, napisao je Šteta.

Istakao je kako je ovo prvo testiranje i da se u narednom periodu očekuje još testiranja kako bi ispitali sve funkcionalnosti. Na prvoj dionici kroz sve faze izgradnje učestvovalo je 266 radnika.

“Na kolosjeku dužine od oko 12 kilometara, zamijenjene su stare šine koje godinama nisu omogućavale niti sigurnost niti funkcionalnost. Pragove, koji su bili na staroj nefunkcionalnoj pruzi, zamijenio je novi podložni beton koji će dati dodatnu sigurnost, a u skladu sa europskim standardima urađena je i drenažna i odvodnja oborinskih voda, koja ranije nije postojala. Bitno je istaći, da svi materijali koji su korišteni na izgradnji ispunjavaju europske standarde i garantuju kvalitet i sigurnost nove sarajevske pruge”, napisao je Šteta.

Testnoj vožnji prisustvovala je delegacija kineske kompanije, predstavnici nadzora, podizvođača i svih kompanija koje učestvuju u projektu.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je na kraju poručio da je rok za izgradnju sarajevske pruge ljeto 2023. godine.

Radio AS