Štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja dobijaju na korištenje kuću na Bjelašnici

Korisnici Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo će dobiti na korištenje kuću i pripadajuće zemljište u bjelašničkom selu Ledići na narednih 99 godina.

Ključeve kuće će 2. novembra predsjednik Fondacije za zaštitu Bjelašnice, Igmana, Treskavice, Visočice i kanjona Rakitnice prim. dr. Alija Mulaomerović predati ključeve direktoru Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo Tariku Smailbegoviću.

Kuća je spomenik Narodnooslobodilačkog rata u kojoj je 1942. godine Josip Broz Tito održao jednu od najvažnijih sjednica Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Sagradila ju je porodica Miovčić 1926. godine, a po okončanju Drugog svjetskog rata služila je kao osnovna škola iz koje je potekao i prvi inžinjer u ovom kraju.

Da bi se dječiji žamor ponovo čuo u ovoj istorijskoj kući, potrebno ju je opremiti odgovarajućim namještajem i neophodnim elementima za siguran i ugodan boravak najmlađih. To je prije svega postavljanje zaštitne ograde, toplotne pumpe za obezbjeđenje grijanja, te toplinske izolacije unutrašnjeg prostora.

“Za realizaciju projekta neophodna je pomoć donatora. Djeca bi ovdje provodila svoje slobodno vrijeme zajedno sa odgajateljima u sklopu različitih aktivnosti tokom zimovanja, organizovanih izleta, rehabilitacionih aktivnosti od kojih posebno izdvajamo terapiju sa životinjama”, navedeno je.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja pruža usluge cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama. Trenutno je u Domu 80 djece različitih uzrasta smješteno na pet odjeljenja, a nešto više od 40 njih pohađa redovnu ili specijalnu osnovnu i srednju školu.

Radio AS