Studenti iz Sarajeva i Mostara pobjednici takmičenja Generation Change

U okviru inicijative Evropske unije Generation Change u Bosni i Hercegovini, koja okuplja studente iz cijele zemlje, studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar osvojili su studijsko putovanje u Brisel sa svojom jedinstvenom prezentacijom sevdalinke, kao muzičke kulturne baštine koja povezuje različite generacije u Bosni i Hercegovini. 

Studenti iz Mostara i Sarajeva ujedinili su svoje kreativne talente i izradili video koji je imao više od 610.000 pregleda samo na Facebooku i osvojio srca javnosti i žirija. Pobjednički video priča zadivljujuću priču o sevdalinki, tradicionalnoj bosanskohercegovačkoj pjesmi, naglašavajući njenu ljepotu i moć kroz vijekove, dok se prenosi sa generacije na generaciju.

Predstavljanjem ove priče studenti su željeli dočarati posebnost koju Bosna i Hercegovina ima kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali i buduća članica, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

“Projekat Generation Change reafirmisao je mnogostruke talente mladih ljudi u ovoj zemlji. Putujući kroz Bosnu i Hercegovinu ovog proljeća, upoznao sam više od 700 studenata i bio zadivljen njihovom energijom i posvećenošću da stvari mijenjaju na bolje. Pozivam sve da pogledaju ovogodišnji pobjednički video, koji priča prekrasnu priču o Bosni i Hercegovini, njenim ljudima i lijepoj tradiciji, u produkciji studenata iz Sarajeva i Mostara – Sevdah u srcu Evrope”, naglasio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Tokom posjete Briselu krajem ovog mjeseca, studenti će imati priliku posjetiti sjedište Evropske unije i njene institucije, sastati se sa zvaničnicima EU, te im predstaviti svoju viziju o tome kakva bi trebala biti uloga mladih na evropskom putu BiH.

Jedna od članica pobjedničkog tima, studentica Fakulteta informacionih tehnologija iz Mostara, Sara Peco, kaže da je uzbuđena što je dio projekta Generation Change koji ju je doveo do rada na inspirativnom videu.

“Entuzijazam je uvijek zarazan, a tokom vremena koje smo zajedno proveli, svakako ga nije nedostajalo. Naravno, najdraži dio projekta mi je rad u timu ‘Sevdah’ sa kolegama i prijateljima iz Sarajeva i Mostara. Zajednička vizija nas je pokrenula i usmjerila ka našem konačnom cilju – predstavljanju sevdalinke kao neraskidive kolektivne spone svih nas”, naglasila je Peco.

Pobjednički tim, kao i ostali studenti koji su učestvovali u takmičenju za najbolji video u okviru projekta Generation Change, odabran je nakon niza dinamičnih diskusija studenata univerziteta u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću i Banjoj Luci od februara do aprila ove godine, uz učešće ambasadora EU Johanna Sattlera, ambasadora zemalja članica EU, stručnjaka i mladih profesionalaca.

Udruživanjem njihovih kolektivnih ideja, studentski timovi su osmislili kampanju koja obuhvata inovativne ideje i izuzetan potencijal zemlje i njenih mladih. Njihove inovativne ideje, u kombinaciji sa bogatim kulturnim naslijeđem i prirodnim ljepotama zemlje, predstavljaju pravo bogatstvo za Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopštenju.

Radio AS