Sutra u Sarajevu počinje Međunarodni festival književnosti Bookstan

Međunarodni festival književnosti Bookstan počet će u srijedu, 3. jula. Program devetog po redu festivala Bookstan će u 11 sati biti otvoren u Ateljeu Figure predstavljanjem knjige “Trg oslobođenja” slovenskog pisca Andreja Blatnika, s kojim će razgovarati prevoditeljica Jagna Pogačnik.  

Andrej Blatnik, nagrađivani, prevođeni i antologizirani prozaik i kolumnist, studirao je komparativnu književnost, sociologiju kulture, američku književnost i komunikologiju. Startao je kao basist u jednom punk bendu. Radi u izdavaštvu kao urednik i prevodilac. Predaje nakladništvo na ljubljanskom Filozofskom fakultetu, saopćila je izdavačka kuća Buybook.

“Kroz vrlo osobnu priču o egzistencijalnim teturanjima jednog izgubljenog naraštaja, i više nego kroz brojne kulturalne reference kojima nas Blatnik nježno obasipa, učimo štošta o modernoj Sloveniji, i to sada kad smo mislili da jedni o drugima odavno već znamo sve”, kazala je Vanja Kulaš.

U 12 sati na Akademiji likovnih umjetnosti bit će održan program pod nazivom “Riječi u pokretu” u kojem će učestvovati prevodioci Tea Mijan-Bilalagić, Jovana Šego i Žarko Milenić, a događaj će moderirati Šejla Džindo. Događaj je posvećen istoimenom projektu Kreativne Evrope koji izdavačka kuća Buybook provodi drugu godinu zaredom. Do sada su u ovoj ediciji objavljene dvije knjige, “Strogo praćeni vlakovi” Bohumila Hrabala i “Misija London” Aleka Popova, u planu je još šest, a prevodioci će razgovarati o svom prevodilačkom radu te izazovima s kojima se susreću.

U 15 sati u Američkom kutku bit će održana prva radionica Mladog kutka namijenjena najmlađoj publici. U pitanju je radionica “Školegijum”, a autor Zoran Ćatić i ilustrator Sanjin Fazlić mališanima će predstaviti i s njima razgovarati o serijalu slikovnica “Bepo i njegova družina iz bašte”.

Program se potom premješta u Buybook gdje ostaje do kraja dana, i u 16 sati bit će predstavljena knjiga “Književnost bez granica” Selme Raljević, a s njom će razgovarati Merima Omeragić. Dr. sc. Selma Raljević je dvostruka vanredna profesorica iz Teorije i historije književnosti i Komparativne književnosti na Odsjeku za engleski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

“Književnost bez granica (Studije o savremenoj književnosti, transnacionalnoj književnoj Americi i transnacionalnoj književnoj Bosni i Hercegovini) prevashodno je naučna studija koja od početka procesa čitanja šalje snažan apel na dekodiranje prostornosti književnosti i savremenosti i slijeda aktuelnih naučnih tokova u svijetu”, kazala je Merima Omeragić.

Nakon toga, u 17 sati, bit će predstavljen roman “Ista rijeka” bugarske autorice Zdravke Evtimove s kojom će razgovarati Ivana Golijanin. Zdravka Evtimova autorica je sedam romana i osam zbirki kratkih priča. Njena književna djela objavljena su u više od trideset zemalja i uključena u školske programe Evrope i Sjeverne Amerike. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Članica je Bugarskog saveza pisaca i Lige pisaca u Ujedinjenom Kraljevstvu – regija Yorkshire-Humberside, kao i bugarskog PEN-kluba.

U 18 sati Florence Hartmann će razgovarati s Peterom Maassom o njegovoj kultnoj knjizi “Ljubi bližnjega svoga: Priča o ratu”. Peter Maass je pisao o ratu i nacionalnoj sigurnosti za New York Times, New Yorker i Washington Post. Nakon izvještavanja o ratu u Bosni, pratio je sukobe u Iraku i Afganistanu.

“Nakon hiljada članaka i vijesti napisanih o ratu u Bosni, mogli biste pomisliti da na ovu nesretnu temu nema više šta da se kaže. Ljutita, oštra, profano elokventna i često bolna knjiga Petera Maassa dokazala bi da niste u pravu”, piše New York Times.

U 19 sati Zoran Predin će u razgovoru s prevoditeljicom Jagnom Pogačnik predstaviti svoju novu knjigu “Bezgrešna”, nevjerojatno šarmantnu političku satiru s elementima krimića, prepunu crnog humora i fine erotike.

U 21 sat planirano je svečano otvaranje festivala – Muzička večer sa Zoranom Predinom. Osim što se bavi pisanjem, Zoran Predin jedan je od najuspješnijih muzičara s ovih prostora, a osamdesetih godina bio je vođa kultnog rock sastava Lačni Franz.

Radio AS