TPO fondacija organizovala više od 80 događaja o rodnoj ravnopravnosti

Pod motom “Progledaj, govori protiv nasilja” u sklopu kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost”, TPO fondacija iz Sarajeva organizovala je više od 80 događaja u partnerstvu sa 19 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije u okviru projekta UNIGEM.

Projekt “Uvođenje rodne perspektive na univerzitete / University and Gender Mainstreaming (UNIGEM)” ima za cilj da izgradi etos rodne ravnopravnosti u visokom obrazovanju kroz razvoj politike i senzibilizaciju nastavnog osoblja i studentske populacije u vezi s temama rodno zasnovanog nasilja i seksualnog uznemiravanja, a finansijski ga podržava Vlada Velike Britanije.

Održane su radionice, tribine, okrugli stolovi, debate, izložbe, plesni performansi, simulacija suđenja o slučaju rodno zasnovanog nasilja, kvizovi, video projekcije i panel-diskusije.

Sve aktivnosti posvećene su kulturi rodne ravnopravnosti i aktivnom angažmanu u borbi protiv svih oblika nasilja, posebno prevenciji i eliminaciji nasilja prema ženama i djevojkama.

Također, na šetnici Kampusa Univerziteta u Sarajevu (UNSA) tokom cijelog perioda trajanja Kampanje prolaznici su imali priliku vidjeti izložbu plakata “Znaš li?”, sačinjenu od poruka koje predstavljaju najčešće oblike rodno zasnovanog nasilja (RZN) na univerzitetima.

Uoči završetka Kampanje, koja se globalno okončava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava, u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije “Prof. dr. Zdravko Grebo” Univerziteta u Sarajevu (UNSA) organizovana je panel-diskusija o važnosti obrazovanja za ljudska prava i povezivanje sa praksom.

Kampanju “16 dana aktivizma” obilježilo je više od 6.000 organizacija u više od 180 zemalja pod sloganom “UNITE” (Ujediniti), sa naglaskom na važnosti rodne ravnopravnosti za osiguravanje i poštovanje ljudskih prava, saopšteno je iz TPO fondacije. 

Radio AS