U Centru kulture i mladih Općine Centar održana radionica i predavanje o japanskim mangama

U utorak, 25. juna, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bio je domaćin jednog od najznačajnijih kulturnih događaja posvećenih japanskim mangama.

Pod organizacijom i potporom Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, ova manifestacija je okupila veliki broj zaljubljenika u japansku kulturu, umjetnost i medije, kako uživo tako i putem online prijenosa.

Interes za događaj je bio izuzetno velik, a prostorije Centra kulture i mladih brzo su bile ispunjene posjetiteljima željnim da otkriju tajne i ljepotu japanskih manga. Gđa. Chisato Yoshida, prvi sekretar Ambasade, sa radošću je pozdravila okupljene, ističući važnost kulturne razmjene i saradnje između BiH i Japana kroz umjetnost. Na samom početku programa, Armin Omerović, predstavnik JU CKM, izrazio je zadovoljstvo zbog velikog odaziva i istakao važnost ovakvih inicijativa za obogaćivanje kulturnog života u Sarajevu.

U fokusu događaja bila je Machiko Satonaka, poznata umjetnica i predsjednica Asocijacije manga umjetnika Japana, koja se javila uživo iz Japana putem videolinka. Njeno predavanje o historiji, uticaju i estetici japanskih manga oduševilo je prisutne, pružajući im dublji uvid u svijet koji spaja maštu i stvarnost na jedinstven način. Gđa. Satonaka je svojim strastvenim izlaganjem podijelila ne samo tehničke aspekte crtanja manga likova, već i filozofiju koja stoji iza ovih umjetničkih djela, naglašavajući kako mange nisu samo zabava, već i snažan medij za izražavanje dubokih emocionalnih i društvenih tema.

Radionica koju je vodio umjetnički rukovodilac Škole stripa CKM, Majo Pavlović, privukla je veliku pažnju mladih talentovanih ljudi. Dvije polaznice Škole, Lamija Podrug i Jelena Popović, demonstrirale su svoju vještinu crtanja manga likova pred publikom, koristeći savjete i tehničke smjernice koje su dobile od stručnjaka.

Učesnici radionice imali su priliku da se sami okušaju u crtanju, što je dodatno obogatilo njihovo iskustvo i inspirisalo ih da istraže svoje kreativne potencijale u ovom žanru.

Osim što je publici pružio jedinstvenu priliku da dublje upozna japansku kulturu i umjetnost, događaj je također postavio čvrste temelje za buduću saradnju i razmjenu ideja između ove dvije kulturno bogate zemlje.

Na kraju, prisutni su se složili da je Machiko Satonaka održala izvanredno, informativno i inspirativno predavanje koje je dodatno produbilo njihovo razumijevanje prema japanskim mangama.

Radio AS