U Centru za kulturu Sarajevo održana premijera predstave “Farma životinja”

Na teatarskoj sceni Centra za kulturu Sarajevo premijerno je izvedena predstava “Farma životinja“, Škole glume, na čelu sa umjetničkim rukovodiocem, Adisom Zuberović.

Svojim umjetničkim kreacijama Dimitrije Đević, Amina Mehmedović, Dinand Pačak, Sajra Sarač, Aida Hajdarević, Ena Veljan, Nadina Jonuz, Adnan Ribić, Nađa Mutapčić, Ena Oprašić, Lamija Gagula i Adna Sokolović oduševili su prisutne koji su velikim aplauzom ispratili polaznike škole.

Životinjska farma je satirična novela ili bajka Georgea Orwella, alegorija kojom je Orwell prikazao svoje viđenje modernog društva, preslikavajući ga na život domaćih životinja jedne farme. Pisana je za vrijeme Drugog svjetskog rata, a izdana je 1945, no slavu je doživjela tek za vrijeme 1950-ih.

Priča nas vodi kroz događanja unutar jedne zajednice domaćih životinja koje se opiru fašizmu i protiv ugnjetača, odnosno ljudi, jer ih oni iskorištavaju samo za svoje dobro. Stoga životinje odbijaju da služe ljudima, uz nastojanje da kreiraju vlastitu upravu i da sami raspolažu svojim resursima. Poruka koju nosi ova priča jeste da su u početku u toj životinjskoj zajednici svi jednaki, međutim, vremenom zloupotrebom moći postaju neki jednakiji od drugih. Ta poruka ovog alegorijskog romana, nažalost, prepoznatljiva je i danas.

Teatarskom inscenacijom i adaptacijom ovog poznatog djela, polaznici Škole glume uz umjetničko i mentorsko rukovodstvo Adise Zuberović obrađuju temu straha u zajednici zasnovanoj na ustaljenim frazama, snazi riječi i nedostatku istinitih informacija. Utjelovljenjem ljudskih karaktera pod životinjskim maskama zadiru u dubinu ljudske egzistencije. Preispituju koje su to vrijednosti kojih bismo se trebali, prije svega kao pojedinci, držati da bismo svijet učinili boljim mjestom i kako bi se izbjeglo ponavljanje nemile prošlosti. Specifičnost ove predstave ogleda se i u tome da su svi akteri, gotovo cijelo vrijeme na sceni, te da se kroz dramsku interpretaciju prožimaju i koreografske i muzičke scene.

Radio AS