U četvrtak počinje Balet Fest Sarajevo, uživajte u raznovrsnom programu

U okviru 13. izdanja Balet Festa Sarajevo publika će imati priliku uživati raznovrsnom programu.

U četvrtak, sa početkom u 19 sati u galeriji Novi hram bit će otvorena izložba Balet Festa Sarajevo/Veliki format, posvećna prvakinji Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Emini Minki Kamberović.

Dan poslije, u petak, 23. septembra u 19:30 sati u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo posjetitelji će moći pogledati izložbu “Nadahunće” autora Adreia Damiana, mladog umjetnika iz Rumunije.

Istu noć, u 19:30 sati, očekuje nas plesna predstava “Životinjska farma” autora Georgea Orwella rađena na muziku Irene Popović-Dragović. Koncepciju predstave i koreografiju potpisuje Miloš Isailović. Predstavu izvode umjetnici Bitef Dance Company iz Srbije, sjajni u svom savremenom izrazu, lideri savremene plesne scene u regionu i Evropi.

U subotu, 24. septembra u 19:30 sati u izvedibi solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će uprizoren balet “Žetva” na muziku Borisa Papandopuloa, u koreografiji i režiji Edine Papo te uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Samra Gulamović. Posebno iznenđenje večeri je prvak ljubljanskog baleta Petar Đorčevski u čijoj maestralnoj igri ćete zasigurno uživati.

Zagrebački plesni centar iz Hrvatske će u ponedjeljak, 26. septembra u 19:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo izvesti cross-genre pozorišnu predstavu “Ana Karenjina 2: Hoću ljubav, a ljubavi nema” autora i reditelja Karla Hubaka. Predstava je odgovor na roman Lava Tolstoja iz 1877. godine, izvodi se uz klavirsku muziku Sergeja Rahmanjinova. Koreografiju potpisuje Gendis Putri Kartini. Pijanista autor i reditelj Karlo Hubak i plesačica Gendis Putri Kartini nas vode kroz čaroban suvremeni način tražeći odgovor na roman Lava Tolstoja.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. Dodatne informacije o programu Balet Festa Sarajevo pogledajte na web stranici.

Radio AS