U DKPT potpisan Sporazum o naučnoj, istraživačkoj i stručnoj saradnji

Sporazum o naučnoj, istraživačkoj i stručnoj saradnji potpisan je jučer u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH između Direkcije, Visoke škole CEPS iz Kiseljaka, Alerrt Center – Texas State University, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog Kantona.

Sporazumom je definisana oblast kao i modaliteti saradnje kojom će se uspostaviti partnerski odnosi između strana u stručnoj, edukativnoj, izdavačkoj i naučno-istraživačkoj oblasti.

Potpisnici su dogovorili saradnju kroz organizaciju praktičnih obuka, razmjenu stručnog osoblja u primjerenim situacijama, zajedničko organizovanje naučno-istraživačkih aktivnosti, kao i organizovanje konferencija, simpozija, seminara i radionica.

Također, dogovorena je međusobna razmjena stručnih i naučnih informacija kroz razmjenu časopisa, elektronskih časopisa, publikacija, udžbeničke literature i drugih stručnih materijala.

Za ciljeve ove saradnje definisano je prepoznavanje posebnih fenomena i rizika koji mogu dovesti do pucnjave na javnom mjestu, istraživanje prethodnih događaja i predviđanje mogućih područja rizika, te prilagođavanje ALERRT lokalnim proceduralnim, pravosudnim i pravnim ograničenjima, saopšteno je iz DKPTBiH.

Radio AS