U Kantonu Sarajevo 448 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule četiri osobe

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 448 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 525 osoba. Nažalost, četiri osobe su preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 179 pacijenata, od kojih su 172 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 87,43 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 120 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 59. Na respiratoru su četiri osobe, 10 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju šest pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 4.571 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 102.889 osoba zaraženih koronavirusom i 96.460 izliječenih.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 514″, podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 414 pacijenata, od kojih je sedam transportovano na bolničko liječenje. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 822 poziva, a obavljena su i 244 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisano je 339 osoba.

Iz Ministarstva zdravstva KS još jednom pozivaju građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radio AS