U KS najavljeno izdvajanje sredstava u okviru prevencije raka grlića materice, dojke i debelog crijeva

U kabinetu ministra zdravstva Kantona Sarajevo dr. Harisa Vranića jutros je upriličena posjeta predstavnika Udruženja oboljelih od melanoma FBiH. Kao predstavnici udruženja posjeti su prisustvovali predsjednik Fikret Operta, te članovi Šahin Kerla i Sead Sefić.

Svake godine 11. maja obilježava se Svjetski dan melanoma, što predstavlja priliku da se skrene pažnja javnosti na porast slučajeva ovog tipa raka u populaciji svake godine.

Tema sastanka bila je saradnja i podrška Ministarstva zdravstva KS i Udruženja oboljelih od melanoma kroz aktivnosti i projekte promocije prevencije.

Ministar Vranić je istakao da su u cilju prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, u budžetu Ministarstva zdravstva po prvi puta su izdvojena sredstva koja će se za skrining programe raka.

Radit će se i sveobuhvatna kampanja podizanja svijesti o bitnosti redovnih pregleda zbog ranog otkrivanja bolesti kada je stepen izlječenja mnogo veći.

Predstavnici Udruženja naglasili su da su uvidjeli da stanovništvo malo zna o ovoj vrsti bolesti te se zahvalili ministru Vraniću na pozivu za sastanak.

Tokom mjeseca maja planiran je i održavanje okruglog stola međunarodnog karaktera na temu podizanja svijesti stanovništva o porastu melanoma.

Ministarstvo zdravstva KS će u komunikaciji sa predstavnicima ovog Udruženja, pokušati stvoriti uslove za buduću saradnju i podršku.

Radio AS