U projektu “Mali ambasadori Sarajeva” najmlađi obilaze znamenitosti grada

Radnici turističke agencije Insider Sarajevo i Udruženja Mali ambasadori najavili su početak nove sezone besplatnih obilazaka znamenitosti Sarajeva za najmlađe sugrađane, u okviru projekta “Mladi ambasadori Sarajeva”.  

Kako je kazala koordinatorica projekta Ajla Krkalić, udruženje Mali ambasadori osnovala je grupa turističkih vodiča svjesna ovdašnjeg kulturnog blaga, a u cilju edukacije najmlađih članova zajednice i unaprjeđenja njihovog obrazovanja.

“Naša misija traje već petu godinu, usmjerena je na razvoj projekata u neformalnom obrazovanju kroz cjeloživotno učenje na inovativan način. Želimo pružiti djeci priliku da bolje upoznaju svoje okruženje i bogatstva kojima obiluje. S tim ciljem je i nastao projekt ‘Mali ambasadori’ kroz koji realizujemo besplatne pješačke ture u staroj jezgri Sarajeva, za učenike trećih razreda osnovnih škola”, naglasila je.

Ističe dugogodišnju saradnju sa prosvjetnim radnicima i naglašava da te je prijave za Projekt jednostavno realizovati.

“Razrednici trećih razreda prijave svoj razred, putem naše e-mail adrese. Zainteresovanost za naš projekt potvrđuje i činjenica da smo prešli brojku od 4.000 malih ambasadora Sarajeva”, kazala je.

Dodaje da su prethodnih godina taj projekat realizovali za predškolce i sve osnovce.

Kako naglašava Krkalić, njihova uzbudljiva avantura počinje ispred Agencije Insider, nastavljaju preko Latinske ćuprije, duž obale Miljacke. Nakon što učenicima ispričaju priču o Vijećnici i Inat kući, nastavljaju prema Kazandžiluku gdje posjećuju kazandžije koji vijekovima stvaraju jedinstvene umjetničke predmete i prenose tu tradiciju. Sudionici tog projekta potom se osvježavaju vodom sa Sebilja, prije nego nastave prema Morića-hanu i Begovoj džamiji. Putovanje kroz bogatu povijest Sarajeva, obogaćeno dječijom znatiželjom, završava se obilaskom Ferhadija džamije, Muzeja Jevreja Bosne i Hercegovine, Katedrale Srca Isusova i Saborne crkve.

“Po završetkupProjekta, planirana je i dodjela diploma. Svaki od učesnika dobit će diplomu i titulu ‘Malog ambasadora Sarajeva'”, kazala je.

Značaj tog projekta prepoznali su Općina Centar, Turistička zajednica KS te Ministarstvo kulture i sporta KS, a zahvaljujući njima, obilasci znamenitosti u gradu biće besplatni za mališane. Projekat se realizuje od 8. septembra, a završava sredinom novembra.

Radio AS