U Radićevoj ulici ovih dana spoj svih generacija u muzici, sportu, književnosti, plesu…

Manifestacija „Festival u Centru“, koju drugu godinu zaredom organizuje Općina Centar tokom trajanja Sarajevo Film Festivala, za svoj šesti dan imala je veliku posjećenost. Radićeva ulica bila je sinoć krcata prolaznicima i radoznalcima koji su imali priliku uživati u raznovrsnom kulturnom i sportom sadržaju, te degustirati ponuđena jela i pića.

“Prije dvije godine smo započeli sa realizacijom ove ideje jer smo željeli napraviti eksperiment u Radićevoj ulici kao šetnici bez automobila, gdje bismo za početak tokom filmskog festivala na ovom mjestu imali mnoga dešavanja. Želimo u budućnosti da od ove ulice napravimo pješačku zonu zatvorenu za saobraćaj sa raznim sadržajima. U organizaciji ovogodišnjeg festivala ove godine su nam veliku podršku pružili naša dva centra za zdravo starenje, na čemu im se moram posebno zahvaliti”, rekao je načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

U Radićevoj ulici, pored likovne kolonije, sinoć su sugrađani imali priliku vježbati sa članovima centara za zdravo starenje, igrati šaha ili stonog tenisa kao i nove igre koja se zove teqvoly (kombinacija odbojke i stonog tenisa).

Program su obogatili članovi Radničkog kulturno-umjetničkog društva „Proleter“ zajedno sa članovima horova „Osmijeh“ i „Ruže“, koji djeluju u dva centra za zdravo starenje u općini Centar. Horovi su izveli dobro znane muzičke kompozicije.

U vanjskom dvorištu knjižare „Buybook“ održana je promocija knjige „Nemoj ići u Anderlecht“, autora Srđana Gavrilovića. Razgovor sa autorom je vodila Senka Marić. U ime Općine Centar, osim načelnika Mandića, sinoć su prisustvovali vijećnici Velija Katica, Alen Girt i Mehmed Muharemović, te Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport, kao i Amra Hašimbegović-Vučković, šefica Odsjeka za kulturu i sport Općine Centar.

Za dobru atmosferu pobrinuli su se DJ, na zadovoljstvo mnogobrojnih sugrađana.

Za večeras, sedmog dana održavanja „Festivala u Centru“, osim uobičajenih aktivnosti koje provode članovi centara za zdravo starenje općine Centar, planirana je promocija knjige „Projekat Lazarus“, autora Aleksandra Hemona. Razgovor sa autorom će voditi Kristina Ljevak u vanjskom dvorištu knjižare „Buybook“ sa početkom u 20 sati.

Radio AS