U Sarajevu danas protesti zbog nerazjašnjene smrti Džene Gadžun

U Sarajevu će danas biti održani protesti pod nazivom “Pravda za Dženu” zbog nerasvjetljene smrti dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja koja je zadobila teške komplikacije nakon operacije u privatnoj klinici u Sarajevu i preminula na KCUS-u 14. novembra 2021. godine.

Organizatori su pozvali građane da im se pridruže danas u 14 sati ispred BBI Centra odakle će prošetati do Tužilaštva KS, gdje će predati zahtjeve i obratiti se prisutnima i medijima.

“Dragi naši, nakon tri mjeseca od smrti naše djevojčice Džene Gadžun, primorani smo izaći na ulicu i tamo tražiti pravdu. Nezadovoljni dosadašnjim radom Tužilaštva KS, odlučili smo se na ovaj korak kako bismo jasno i glasno rekli da više ne želimo čekati”, stoji u najavi.

Dodaje se da je dva mjeseca od smrti Džene kompletiran i nalaz obdukcije, koji je dostavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Zbog rasvjetljavanja ovog slučaja, ali i uređivanja stanja u privatnom zdravstvenom sektoru pokrenut je opsežan inspekcijski nadzor u Kantonu Sarajevo, a zabranjeno je obavljanje određenih djelatnosti u sedam privatnih ordinacija.

klix.ba

Radio AS