U Sarajevu jutros povećan broj zagađujućih čestica, zrak označen kao “vrlo nezdrav”

Glavni grad BiH jutros prednjači po broju zagađujućih materija u zraku, a prosječni indeks kvalitete zraka u Sarajevu iznosi 127.

Nakon što smo novu godinu dočekali u nešto povoljnijim uslovima, bez smoga i sa nadprosječnim temperaturama ali uz određeni nivo zagađenosti, Sarajevo je jutros osvanulo pod gustim smogom i izrazito malom vidljivosti.

Na osnovu mjerenja indeksa kvalitete zraka prema švicarskom IQ airu, Sarajevo je jutros na 19. mjestu u svijetu sa indeksom 127.

Nešto detaljniju analizu kvalitete zraka daje Eko akcija koja se oslanja na mjerenje i podatke Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ). Stoga, jutros je zrak u glavnom gradu BiH označen kao “vrlo nezdrav”, a najzagađenija su područja Otoke, Ilidže i centralnog djela na Marijin Dvoru gdje je indeks kvalitete zraka čak 239.

Izvor: Ekoakcija

Zbog toga, kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. Također, svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Radio AS