U Sarajevu konferencija o novim trendovima u saobraćajnim i komunikacijskim tehnologijama

Na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu danas je otvorena dvodnevna Međunarodn konferencija “Novi trendovi u saobraćajnim i komunikacijskim tehnologijama”.

Konferenciju organiziraju Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA i Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo pod pokroviteljstvom Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Konferencija je okupila veliki broj eminentnih profesora, naučnika i eksperata u oblasti saobraćaja i komunikacija iz zemalja regiona i šire.

Jedan od ključnih ciljeva konferencije predstavlja promoviranje inovativnih rješenja u oblasti saobraćaja i komunikacija uz umrežavanje naučnih i praktičnih resursa. Tematski fokus i radni podnaslov ovogodišnje konferencije je “Digitalna transformacija i održivi razvoj u poštansko-logističkim sistemima”. 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović na otvaranju je kazao da “digitalizacija u sferi poštanske industrije treba biti maksimalnio primijenjena, kako bi se novim tehnologijama pojednostavio i poboljšao poštanski saobraćaj u BiH, zemljama regiona i kompletnoj Evropskoj uniji.

“To je jedna neminovnst koja će doprinijeti svima, kako poštanskim operaterima, tako i korisnicima poštanskih usluga”, kazao je Mitrović.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naglasio je da ova konferencija po mnogim obilježjima ima centralni i regonalni izgled iz razloga što je prisutan veliki broj eksperata i istrživača iz oblasti saiobraćaja i komunikacija iz regije.

“Fakultet za saobraćaj i komuinikacije UNSA je ozbiljan lider u pogledu kreiranja razvojnih projekata iz oblasti saobraćanih komunikacija. Ovakve konferencije imaju za cilj da se naši istraživaći iz akademske zajednice i privrednici iz realnog sektora nađu na jedniom mjestu, razmjene iskustva, materijale, te dogovore i udruže oko idućih projekata, što ima za cilj poboljšanje djelovanja u oblaszi saobraćaja i komunikacija”, kazao je Škrijelj.

Dekan Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Amel Kosovac rekao je da će na Konferenciji biti prezentirano 25 naučnih i stručnih radova, autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

“Zakčljuci ovih radova sigurno će utjecati na saobraćajni i komunikacijski sistem u BiH i šire. Kroz ove naučno-stručne radove bit će ponuđen veliki broj rješenja koji će se naći u Zborniku radova nakon Konferencije”, kazao je Kosovac. 

Naglasio je da Koferencija predstavlja jedinstveni međunarodni akademski događaj i iskorak za inovativnost, fleksibilnost, kvalitet i usaklađenost sa potrebama i zahtjevima održivog razvoja saobraćajno-komunikacijskih sistema.

FENA

Radio AS