U Sarajevu otvoren Prihvatni centar za maloljetnike tražitelje azila

Prihvatni centar za maloljetnike tražitelje azila i ranjivu djecu bez pratnje/razdvojenu djecu, koji je otvoren danas u Sarajevu, usmjeren je na pružanje sveobuhvatne podrške djeci tražiocima azila i ranjivoj djeci bez pratnje/razdvojene djece.

Centar je realiziran u okviru projekta “Podrška ranjivoj grupi djeci izbjeglicama na putu kroz BiH” financiran od strane SwS Solidarity i projekta “BRAT – Balkanska ruta: prihvat u tranzitu“ financiran od strane Agencija za razvojnu suradnju Italije i rezultat je zajedničkog rada, strateškog partnerstva i upornosti svih uključenih.

Događaj je okupio predstavnike vladinog i nevladinog sektora koji su posvetili napore stvaranju sigurnog i podržavajućeg okruženja za najranjivije članove našeg društva, te pokazali snažnu posvećenost humanitarnim vrijednostima i zaštiti prava izbjeglica i maloljetnika bez pratnje u teškim situacijama.

Otvorenju centra pristustvovali su ambasador Republike Italije u BiH Marco di Ruzza, predstavnik Sektora za azil Ministarstva sigurnosti BiH Mustafa Pašalić, direktor ureda Caritasa Švicarske u BiH Daniel Bronkal, direktorica IPSIA – Istituto Pace Sviluppo Innovazione BiH Silvia Maraone, te Voditelj ureda JRS-a u BiH Vedran Mihić.

Oni su izrazili uvjerenje da će Prihvatni centar postati simbol nade i solidarnosti te da će doprinijeti izgradnji inkluzivnog društva u kojem se svi osjećaju dobrodošli i sigurni.

Istaknuto je da će Prihvatni centar BiH u pretpristupnom procesu osigurati bolju zaštitu kategorije koje su prioritet u pružanju međunarodne zaštite.

BiH je kao država, kao vlada, kako je naveo Bronkal, zaista mnogo naučila i prešla dug put.

“Imamo niz različitih podržavatelja, od privatnih donacija iz Švicarske do Talijanske vlade, u suradnji s lokalnim akterima, koji su se okupljaju kako bi realizirali ovaj projekt i ovo stvarno pokazuje vrlo dobar primjer kako bi se takvi projekti trebali raditi”, istaknuo je Bronkal.

Centar predstavlja značajan korak naprijed u kontinuiranim naporima da se pruži zaštia, sigurnost i podrška onima kojima je to najpotrebnije.

Radio AS