U Sarajevu otvoren prvi Regionalni samit arhitekture SFERA 2023

Dvodnevni Regionalni samit arhitekture SFERA 2023 otvoren je danas u Sarajevu, na kojem učestvuju regionalni i svjetski stručnjaci arhitekture.

Nedžad Memić, direktor mostarske kompanije SFERA koja je organizovala samit, najavio je u pozdravnom govoru interesantna predavanja stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

“Osm naučnog, samit ima i izložbeni dio na kojem će se predstaviti kompanije iz regije sa svojim novitetima i proizvodima”, rekao je Memić i poželio dobrodošlicu učesnicima.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović naveo je da građevinarstvo pokreće privredne aktivnosti i da je zato resorno ministarstvo prepoznalo značaj samita arhitekture.

Dodao je da taj događaj predstavlja priliku za uvezivanje i sklapanje poslovnih partnerstava, te za razmjenu iskustava brojnih kompanija čiji predstavnci učestvuju na samitu.

Voditeljica marketinga i odnosa s javnošću SFERA-e Elvira Drežnjak istakla je da se radi o izuzetno značajnom događaju za arhitektonsku zajednicu u regiji i najavila da će samit postati tradicionalan i da će se održavati svake druge godine u Sarajevu.

Učešće na samitu uzeli su projektanti, projektni biroi, studenti arhitekture, arhitekte iz sektora izvođenja i distribucije materijala, predstavnici instituta za standardizaciju, akademskih i univerzitetskih institucija, udruženja, komora i samoinicijativnih radnih grupa u sektoru arhitekture.

(FENA)

Radio AS