U Sarajevu regionalna konvencija mladih izliječenih od raka

Udruženje “Srce za djecu” domaćin je Regionalne konvencije mladih izliječenih od raka koja je počela juče i trajat će do 12. avgusta u Sarajevu. Prisutno je 50 mladih ljudi izliječenih od raka iz cijele regije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija i Makedonija).

Konvencija će biti ispunjena edukativnim i društvenim aktivnostima sa fokusom na podizanje svijesti o kasnim posljedicama liječenja te uspostavljanju sistema praćenja kasnih posljedica. 

“Sam događaj je sufinansiran od Evropske unije, u saradnji sa krovnim evropskim udruženjem Childhood Cancer International Europe kroz EU-CAYAS-NET projekt”, navode iz Udruženja. 

Otvorenju konvencije prisustvovao je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, kao i direktor Udruženja “Srce za djecu” Fikret Kubat te članica odbora Childhood Cancer International Europe Lejla Kamerić i predstavnica Projekta EU–CAYAS–NET Arnela Kamerić.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” je nevladina organizacija koja postoji i djeluje 20 godina, broji više od 500 članova i postala je sinonim borbe protiv raka u Bosni i Hercegovini. Imaju definisane programe putem kojih pružaju podršku i pomoć primarno djeci oboljeloj od raka na intenzivnom bolničkom liječenju, koja se liječe na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a, te izliječenoj djeci, kao i roditeljima koji su se suočili sa gubitkom djeteta.

Jedna od programskih aktivnosti Udruženja jeste i podrška i pomoć mladima koji su u djetinjstvu izliječeni od raka, a okupljaju ih pod imenom mladiCe – mreža mladih izliječenih od raka u BiH.

Radio AS