Učenici i studenti u KS i tokom ljetnog raspusta će imati besplatan javni prevoz

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je s direktorom preduzeća GRAS Senadom Mujagićem i direktorom kompanije Centrotrans Safudinom Čengićem razgovarao o javnom prevozu.

Kako su saopštili iz Vlade Kantona Sarajevo, analizirane su sve aktivnosti realizovane u proteklih pet godina za poboljšanje javnog prevoza u svakoj općini, kao i o značaju svih pogodnosti koje su uvedene u proteklom periodu. Razgovarano je i o narednim koracima.

Prije pet godina, sporazumom koji je Šteta potpisao s prijevoznicima, prvi put je omogućeno da mjesečne karte penzionera važe kod oba prevoznika. Taj sporazum, kako je istaknuto, bio je prvi korak u kreiranju novih pogodnosti koje su izuzetno značajne za građane. Nedugo nakon toga, učeničke i studentske karte počinju važiti kod oba prevoznika. Sada svi kuponi važe kod oba prevoznika.

Kako je konstatovano, intenzivnim radom i pronalaženjem najboljih rješenja za građane, saradnjom Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i prevoznika, uslijedile su velike pozitivne promjene kada je u pitanju javni prevoz. Smatra se da je značajan broj linija, koje godinama nisu bile u funkciji, ponovo uspostavljene.

Učenicima, studentima i penzionerima s minimalnom penzijom omogućeno je besplatno korištenje javnog prevoza. Sarajevo prvi put poslije rata ima i noćni prevoz koji je besplatan za sve građane.

“Svim pogodnostima za građane, ulaganjem u infrastrukturu, regulacijom redova vožnje, povoljnim prevozom, osluškivanjem potreba građana, kreirano je okruženje usljed kojeg je povećan broj korisnika javnog prevoza. Rezultat nije moguće ostvariti preko noći, posebno ako se uzme u obzir decenijsko zanemarivanje javnog prevoza, ali smo napravili odlične temelje za potpuno vraćanje povjerenja građana u javni prevoz. Imamo još posla, bitno je da su rezultati vidljivi”, istakao je ministar Šteta.

Na sastanku je odlučeno da će postojeći učenički i studentski kuponi važiti i tokom raspusta, odnosno tokom jula i avgust za učenike, a za studente tokom jula, augusta i septembra, tako da će ove dvije kategorije besplatno koristiti javni prevoz i tokom raspusta.

U Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo su zahvalni prevoznicima na saradnji i kooperativnosti te vjeruju da će zajedničkim radom dodatno unaprijediti javni prevoz, saopštili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radio AS