Učenici iz Novog Sarajeva upoznati sa značajem sudski utvrđenih činjenica

Učenici devetih razreda osnovnih škola “Hrasno”, “Grbavica II” i “Velešićki heroji”, njih 95, učestvovali su u projektu “Upoznavanje mladih sa sudski utvrđenim činjenicama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju” koji implementira Udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”, a podržava Općina Novo Sarajevo.

Projektne aktivnosti su se sastojale od posjete Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji se nalazi u Vijećnici, gdje su učesnici upoznati sa osnovama međunarodnog humanitarnog prava, radom MKSJ i njegovim nasljeđem.

Učesnici su zatim imali priliku da posjete Vijećnicu, a s jednom grupom je razgovarala i gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić.

U nastavku programa, osnovci sa područja Općine Novo Sarajevo su imali čas tokom kojeg su razgovarali sa vanrednim prof.dr. Midhatom Izmirlijom o razlici između činjenica i sudski utvrđenih činjenica, kao i o značaju memorijalizacije i prostora kao što je Memorijalni centar Novo Sarajevo na Trgu heroja.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović je prisustvovao jednom od časova, te je iskoristio priliku da razgovara sa mlađim stanovnicima Općine.

Učenici su kroz projekt upoznati sa značajem sudski utvrđenih činjenica, kao i pristupu istima kroz baze MKSJ, što im omogućava dalju analizu događaja na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. u nastavku njihovog obrazovanja, saopšteno je iz Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”.

Radio AS