Učenici na praksi u Sarajevogasu: Oni mogu biti primjer, njihov rad se ne razlikuje od majstorskog

Učenici drugih razreda JU ‘Srednja škola metalskih zanimanja’ i JU ‘Srednjoškolski centar Hadžići’ Armin Halimić i Emir Hujić, koji se školuju za plinskog-vodoinistaltera i bravara, obavili su završetkom školske godine praktičnu nastavu u kompaniji ‘Sarajevogas’.

“Već godinu dana dolazim na praksu u radionicu ‘Sarajevogasa’, svakog dana učim i stičem nova znanja. Praksa je vezana za moju struku. Na početku je bilo teško, nisam poznavao materijal ni alate, niti znao stručne termine, ali sad imam solidno znanje”, kazao je Armin Halimić, plinski i vodoinstalater.

U međuvremenu je, kaže, naučio ispitati regulator, rastaviti ga. Kompletirati RMS, više mu, kako je kazao, nije ni stran ni težak posao. Mislim da učenici, iz škole koju pohađa, treba da prođu stručnu praksu i da bi ‘Sarajevogas’ bio dobar izbor za sve njih.

“Kao i svi mladi ljudi, želim ostati u svojoj zemlji, raditi i sticati nova znanja. Ta želja mogla bi mi se ostvariti kroz nastavak prakse i dalji rad u tom preduzeću”, naglašava Armin Halimić, plinski i vodoinstalater.

Njegov kolega Emir Hujić, koji se školuje se za bravara u srednjoškolskom centru u Hadžićima, dodaje da je nova znanja stekao uz majstora koji mu je bio mentor.

“Teoretska znanja unaprijedila je praksa u ‘Sarajevogasu’”, kazao je.

Posebno se, kako ističe, posvetio poslu varioca i usavršavanju tehnike varenja, koju je učio uz oca ali i uz starije kolege i majstora koji im je tokom ove školske godine bio podrška i izvor znanja.

Kvalifikovani majstor održavanja gasnih sistema, sa dugogodišnjim stažom i iskustvom u KJKP Sarajevogas Omer Šalo kaže da svake godine imaju učenike na praksi.

“Ovi dječaci su definitivno među najboljima, mogu biti primjer svima nama. Dječaci su u potpunosti predani poslu, njihova želja za sticanjem novih znanja i vještina krasi njihov karakter. Trude se i ne boje se rada, žele i da uče. Moja želja je bila da ih podučavam u oblasti plinskih setova, sad znaju razliku između kućnog seta ali i plinskog seta za malu i veliku privredu. Posebno mi je kao mentoru bilo važno da steknu znanje o pojedinačnim dijelovima unutar seta da se informiraju o stručnim terminima te nauče i ručno skicirati svaki dio unutar seta”, kazao je.

On kaže da su, učenici koji su bili na praksi, stekli stvarno znanje iz kompletiranja setova i regulatora sa spoljnim elementima.

“Kad pogledate njihov rad, ne razlikuje se od rada majstora”, ističe Šalo KV majstor održavanja gasnih sistema sa dugogodišnjim stažom i iskustvom u KJKP Sarajevogas.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost, uspjeh učenika metalskih zanimanja je dokaz da se znanje stiče praktičnim radom te da sistem obrazovanja mora proizvesti kvalifikovane mlade ljude koji će garantovati opstanak zemlje.

“Zbog toga, realizacija Ugovora o izvođenju praktične nastave ima posebnu važnost, kako za preduzeća, tržište rada ali i učenike”, navode iz KJKP Sarajevogas.

Uprava KJKP ‘Sarajevogasa“’potpisala je sa direktoricom JU ‘Srednjihja škola metalskih zanimanja“ Sarajevo, u oktobru 2021. godine, ugovor o izvođenju praktične nastave u školskoj 2021/2022 godini.

Radio AS