Udruženje “Ruku na srce” realizovalo internacionalni projekat umrežavanja mladih regiona

Udruženje “Ruku na srce” je krajam augusta ove godine prvi put realizovalo internacionalni projekt pod nazivom “Future Western Balkan Leaders” s ciljem umrežavanja mladih s područja zapadnog Balkana i osnaživanja u procesu izgradnje lidera pozitivnih promjena, koji će doprinijeti razvoju svojih zajednica.

Projekat je počeo u junu sa implementacijom online dvomjesečnih radionica za izabrane učesnike iz zemalja zapadnog Balkana, a završio studijskom posjetom Sarajevu u trajanju od pet dana. Kroz međusobno upoznavanje i saradnju, te različite vidove neformalnog obrazovanja, učesnici su stekli nova znanja i vještine.

Teme online radionica su se odnosile na demokratske vrijednosti, važnost učešća mladih u strukturama vlasti i donošenju odluka, rodnu ravnopravnost, transparentnost i korupciju, ali i mentalno zdravlje. Pored toga što su se kroz ovaj projekat tretirale aktuelne teme u društvu, učesnici su imali priliku i unaprijediti konverzacijske vještine, s obzirom da se kompletan program odvijao na engleskom jeziku.

Tokom boravka u Sarajevu, u Centru za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU) održano je šest radionica za učesnike projekta, od domaćih i stranih trenera s bogatim iskustvom u neformalnom obrazovanju mladih: Avdyl Gashi iz Kosova, Dina Bajraktarević iz Tuzle, te Maja Milavić i Maida Zagorac iz Sarajeva.

U utorak je učesnike projekta u sarajevskoj Vijećnici primio zamjenik gradonačelnice Sarajeva Samir Avdić i tom prilikom uručio zlatnik Grada Sarajeva predsjednici Udruženja “Ruku na srce” Hani Hodžić.

“Kroz ovaj projekat smo pružili priliku i podržali mlade da se ujedine u svom razvoju kroz neformalnu edukaciju, kako bi unaprijedili svoje vještine, ostvarili lični rast i razvoj, te kao mladi lideri postali aktivni sudionici u kreiranju bolje budućnosti. Cilj ovog ali i naših budućih projekata je povezivanje mladih iz regiona, podići svijest o značaju međusobne solidarnosti, tolerancije različitosti i saradnje“, navode iz Udruženja “Ruku na srce“.  

Projekat je podržan od Swedish Institute Academy for Young Professionals (SAYP), kroz mrežu SAYP alumnija, koji su prošle godine pohađali Sustainable Public Management programme u Švedskoj. Partnerske nevladine organizacije na projektu su: Prima iz Crne Gore, Youth Can iz Sjeverne Makedonije, Beyond Barriers iz Albanije, Youth Center Drenas iz Kosova i Zeleni Krug iz Srbije, saopšteno iz Udruženja “Ruku na srce“. 

Radio AS