Uk i Naessl potpisali Ugovor o podršci zajma za dva projekta u oblasti saobraćaja

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl potpisali su danas Ugovor o podršci zajma za projekte “Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica” u iznosu od 25 miliona eura, te “Adaptivno upravljanje saobraćajem”, što uključuje izgradnju saobraćajnog centra, nabavku dodatnih tramvaja i odgovarajuće opreme, u iznosu od 17 miliona eura.

Podsjetimo, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta nedavno je s direktoricom Naessl potpisao projektne ugovore za navedene projekte. Projektni i ugovori o podršci zajma dolaze nakon Ugovora o kreditu, koji se potpisuje na državnom nivou, tako da je zajam već ranije odobren.

Tenderi su u završnoj fazi, a prošle sedmice ministar Šteta potpisao je i ugovor za izvođenje radova na tramvajskoj pruzi Ilidža-Hrasnica s konzorcijem turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret.

Početak radova na izgradnji tramvajske pruge očekuje se nakon završetka istražnih radova, projektiranja i provedenih pripremnih radnji, u skladu sa tehnološkim i dinamičkim planom izvođača radova.

Radio AS