Uk: Kanton Sarajevo predvodi digitalizaciju zdravstvenog sistema u BiH

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk rekao je da je Kanton Sarajevo predvodnik u digitalizaciji i modernizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, ZZO KS je prvi implementirao E-uputnicu, čime je smanjena upotreba papirnih uputnica i ubrzan proces upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i dijagnostičke procedure.

“Ovo je veliki korak ka smanjenju administrativnog opterećenja i modernizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu”, rekao je Uk.

Na sastanku čija je glavna tema bila digitalizacija u KS razgovaralo se i o E-portalu, na čijoj se izradi intenzivno radi.

Ovaj portal će pružati brojne prednosti pacijentima, istovremeno kreirajući bolje i kvalitetnije uslove rada zdravstvenim radnicima.

Pristup zdravstvenim informacijama, potrebnim terapijama i zakazivanju pregleda će biti lakši, bez potrebe za dolazak u zdravstvene ustanove.

ZZO KS radi na implementaciji centralnog zdravstvenog kartona pacijenta, koji će objediniti sve medicinske podatke o pacijentu na jednom mjestu. Uvid u zdravstvenu dokumentaciju biće transparentniji čime će građani lakše moći aktivno učestvovati u procesu liječenja.

Platforma će koristi napredne sigurnosne protokole za zaštitu osjetljivih medicinskih podataka čime će biti garantovana sigurnost zdravstvenih informacija građana Kantona Sarajevo.

Podsjetimo da je početkom marta ove godine, Skupština Kantona Sarajevo prihvatila inicijativu da se, prvi put nakon 24 godine, ukinu plaćanja troškova liječenja za preko 50 usluga.

Kućne posjete doktora medicine na zahtjev osiguranog lica, ultrazvuk, ergometrija, holter monitoring, spirometrija, elektroencefalografija (EEG) – samo su neki od pregleda koje zdravstveni osiguranici Kantona Sarajevo više ne plaćaju.

“Troškove participacije će snositi Zavod umjesto građana Kantona Sarajevo, što će značajno olakšati njihovu situaciju, posebno u današnjim teškim ekonomskim okolnostima”, zaključio je Uk.

Radio AS