Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u KS

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk pozdravnim govorom danas je otvorio 2. Sarajevo Tourism Summit 2024.

Planirano je da dvodnevni samit, za koji organizator Business Concierge Center, u saradnji s agencijom Topcom, navodi da je najvažniji internacionalni događaj posvećen turizmu u Bosni i Hercegovini, okupi domaće, regionalne i internacionalne predavače iz različitih dijelova Evrope, uz više od 400 učesnika iz naše države i regije.

Obraćajući se prisutnima, premijer Uk izrazio je zadovoljstvo što može prisustvovati ovom iznimno važnom događaju koji okuplja stručnjake, inovatore i lidere svijeta turizma i biznisa iz 10 zemalja.

“Ovogodišnji Sarajevo Tourism Summit, ostvaren uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo i drugih partnera koji su prepoznali njegov značaj, predstavlja izuzetnu priliku da zajedno istražimo i razmotrimo ključne teme koje oblikuju budućnost turizma. U dva dana samita, kroz panele, diskusije i neformalne susrete, fokusirat ćemo se na širok spektar tema: od investicija u turizmu do iskustava u promociji, od umjetne tehnologije do održivosti. Svaka od ovih tema nosi sa sobom izazove, ali i prilike za napredak i inovacije”, naveo je premijer Uk.

Kako je podsjetio, prošla turistička sezona bila je izuzetna.

“Rekordan broj posjetitelja Kantona Sarajevo jasan je pokazatelj koliko smo uspješni u privlačenju turista. Rezultat je to našeg zajedničkog rada i predanosti razvoju turističke industrije. Razvijanje snažnog brenda i praćenje aktuelnih trendova ključni su za uspjeh u privlačenju posjetilaca i ostvarivanju konkurentske prednosti. Kanton Sarajevo to veoma dobro radi a samiti poput ovoga dodatna su prilika za unapređenje turizma, kao grane industrije”, naveo je premijer.

Pozvao je da se ovaj događaj iskoristi kako bi se čuli inspirativni govori, da se razmjene ideje i stvore nova partnerstva, koja će oblikovati budućnost turizma.

“Investicije u turizmu su neophodne kako bismo stvorili infrastrukturu i uslove koji će privući posjetioce i omogućiti im nezaboravna iskustva. Vjerujem da ćemo s ovog samita otići sretni, s dosta novih ideja i motivacija za dalji rad”, zaključio je premijer Uk.

Kako poručuju organizatori, turizam, kao prirodna i istinska potreba, doživljava procvat u Bosni i Hercegovini. Kako navode, upravo sada, u vrijeme kada svijet traži nove načine povezivanja i izgradnje odnosa među ljudima, turizam postaje ključni temelj za stvaranje novih vrijednosti. Sarajevo, kako je rečeno, sa svojom bogatom kulturnom baštinom, prirodnom ljepotom i gostoljubivom atmosferom, predstavlja odličan ambijent za okupljanje stručnjaka, lidera industrije i entuzijasta koji dijele strast prema razvoju turizma.

Radio AS