Uklonjen prelijepi mural na Grbavici

Veliki mural pod nazivom “Šta nas ljude čini lijepima?” s motivima prirode, koji je od septembra prošle godine krasio zid zgrade u kojoj se nalazi dm prodavnica u sarajevskom naselju Grbavica, danas je uklonjen.

O svemu se na svom Facebook profilu oglasio i poznati bh, fotograf Almir Panjeta.

“Taman kad čovjek pomisli da ne možemo bit’ gori polusvijet – mi briljiramo! Danas je na Grbavici uklonjen mural umjetnika Benjamina Čengića i Rikarda Druškića koji je bio poklon kompanije dm građanima Sarajeva. Razlog: Istekla saglasnost za građevinsku dozvolu! Dakle, istekla dozvola za umjetnost, za nešto lijepo za vidjeti, proći pored. Istekla dozvola. DM je nije produžio, što je dovoljno da se hitno pošalju majstori s mačcima da nas spasu od te pošasti bez dozvole i vrate stanje na redovno – jednolični zid na kojem će neko kroz par dana nacrtati kitu i napisati Željo i Sarajvo… “, napisao je razočarani fotograf.

Dodao je i kako je Eiffelov toranj bio eksponat sa sajma pa ga po završetku istog Parižani nisu uklonili.

“Skontali ljudi ‘vidi što je dobar, neka ga, baš lijep’. Kod nas bi ga rašarafali treći dan”, zaključio je.

Nezadovoljstvo su u komentarima izrazili i Almirovi pratitelji.

“Kao jedan od stanara te zgrade, duboko sam razočarana i tužna”, poručila je jedna od pratiteljica.

“I što je najjače – vidi ba čistog murala. Niko se nije potpisao preko njega, nacrtao ili napisao nešto neprikladno, čak i vandali ispoštovali…”, dodao je Panjeta u komentarima.

Iz Općine Novo Sarajevo za N1 su rekli da su oni naredili da se mural ukloni.

“Služba za prostorno uređenje i urbanizam Općine Novo Sarajevo investitoru ‘DM drogerie markt’ d.o.o. izdala odobrenje za izradu murala u ulici Grbavička br. 40, sa rokom važenja od jedne godine, odnosno do 16.06.2023. godine. Investitor se, nakon isteka roka važenja odobrenja nije obratio ovoj Službi zahtjevom za produženje odobrenja. Prema saznanjima sa kojim raspolaže Služba za inspekcijske poslove, kako investitor nije podnio zahtjev za produženje važnosti odobrenja kod nadležne Službe, isti je po isteku roka odobrenim rješenjem dužan ukloniti mural i mjesto na kojem se mural nalazi dovesti u prvobitno, ispravno stanje, kako je i postupio”, navedeno je za N1.

Radio AS