Uoči novogodišnjih praznika pojačani inspekcijski nadzori u Kantonu Sarajevo

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) će u predstojećim danima, počevši od danas, pojačanim inspekcijskim nadzorima u oblastima trgovine, turizma i radnih prava, intenzivirati aktivnosti u cilju sprečavanja sive ekonomije i crnog tržišta na području KS. 

Posebna pažnja će se usmjeriti na rad bez odobrenja uličnih prodavača i crno tržište pirotehnike, uz asistenciju službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potvrdili su Feni iz KUIP-a KS.

Napominju da će inspektori kontrolisati prodaju bez odobrenja za rad nadležnog organa, odnosno prodaju robe koja nema vjerodostojnu dokumentaciju u skladu sa odredbama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH.

Ovim zakonom za rad bez odobrenja za fizičku osobu – građanina, propisane su novčane kazne od 1.000 KM do 1.500 KM, dok je prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira KS, nad kojim nadzor vrše pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS.
 
Timovi tržišno-turističkih inspektora i inspektora rada će u više smjena provjeravati i smještajne kapacitete u Kantonu Sarajevo, plaćanje turističke takse i članarine Turističkoj zajednici KS, kao i izdavanje fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima, te vršiti provjere prijavljenih radnika na obavezne vidove osiguranja, kao i obavezno uvećanje plate radnicima koji će raditi na državni praznik – Novu godinu.
 
Iz KUIP-a KS pozivaju poslovnu zajednicu na izgradnju partnerskog odnosa, odgovornost i poštivanje zakonskih procedura iz navedenih oblasti, uz podsjećanje da za neevidentiranje ostvarenog prometa i neizdavanje fiskalnih računa, novčane kazne iznose od 2.500 KM do 20.000 KM za pravne osobe, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike. 

Radio AS