Upaljen narandžasti meteoalarm zbog tropskih temperatura i visoke vrijednosti UV zračenja

U Bosni i Hercegovini je od danas na snazi narandžasti meteoalarm zbog tropskih temperatura i izrazito visoke vrijednosti UV zračenja.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasti meteoalarm kao upozorenje građanima Bosne i Hercegovine zbog tripskih temperatura i štetnih UV zračenja.

Danas u našoj zemlji sunčano i vruće. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnje temperature kretat će se od 18 do 24, na jugu do 26, odnosno dnevne od 32 do 38 stepeni celzijusa.

U utorak i srijedu prognozira se sunčano vrijeme, uz umjeren porast naoblake u poslijepodnevnim satima. U drugom dijelu dana mogući su lokalni pljuskovi u Bosni, dok će najviša dnevna temperatura ići do 40 stepeni.

U četvrtak i posljednjeg dana ovog mjeseca prognozira se sunčano i toplo uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature tog dana kretat će se od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevne od 32 do 38 stepeni celzijusa.

Narandžasto upozorenje biće na snazi od danas, 27. juna do 1. jula, a za to vrijeme se građanima preporučuju mjere opreza, izbjegavanje boravka vani u najtoplijem diijelu dana, kao i maksimalan unos tečnosti i hidratacija.

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, pogotovo djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim oboljenjima.

Radio AS