Upriličena dodjela diploma za učesnike projekta “Mali ambasadori općine Centar”

Danas je u velikoj sali Općine Centar upriličena dodjela diploma za učesnike projekta “Mali ambasadori općine Centar”. U projektu koji je, uz finansijsku podršku Općine, realizovalo Udruženje “Mali ambasadori”, učestvovalo je oko 600 djece trećih razreda iz svih osnovnih škola sa Centra.

Na završnoj manifestaciji projekta načelnik općine Centar Srđan Mandić podijelio je diplome učesnicima. U svom obraćanju, Mandić je malim ambasadorima kazao da je izuzetno ponosan na njih što će ovaj grad i državu Bosnu i Hercegovinu predstavljati na najbolji mogući način svojim znanjem o znamenitostima ovog grada.

“Opština Centar je tokom posljednje školske godine podržala realizaciju ovog projekta. Obilazili ste znamenitosti cijelog grada i općine Centar, s ciljem da naučite šta sve Sarajevo i općina Centar imaju da ponude. Ovo je posebno važno jer svake godine postajemo sve značajnija turistička destinacija. Također, zahvaljujući ovom projektu, nećemo više imati situaciju da rođeni u ovom gradu najmanje znaju o njemu. Mali ambasadori bez sumnje će znati predstaviti bogat kulturno-istorijsku ponudu ovog grada”, objasnio je načelnik Mandić.

Cilj projekta je da se učenici osnovnih škola edukuju o kulturno-historijskom naslijeđu općine Centar i grada Sarajeva te da, od ranih faza razvoja, budu upoznata sa kulturološko-sociološkim raznolikostima grada, kao i posjetilaca koji dolaze u glavni grad Bosne i Hercegovine. 

“Ovaj projekat traje već pet godina i do sada smo imali više od 6.000 učenika koji su postali mali ambasadori iz cijelog grada i Bosne i Hercegovine. Ove školske godine, Općina Centar je odlučila da podrži projekat za svoje učenike sa njenog područja. Sa ponosom će ova djeca da nose titulu malog ambasadora i da na najljepši način predstavljaju svoj grad bilo gdje u svijetu. Planiramo nastaviti sa realizacijom ‘Malih ambasadora’ i, uz podršku naših partnera, nadamo se da će svake godine broj malih ambasadora rasti”, izjavio je Adnan Vlajčić, predsjednik Udruženja “Mali ambasadori”. 

Malim ambasadorima općine Centar također je uručena i brošura o znamenitostima ove lokalne zajednice.

Radio AS