Uručeno priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” čiji je dobitnik prof. dr. Ljubiša Zečević

Danas je u Vijećnici upriličen prijem na kome je Aleksandri Zečević, kćerki prof. dr. Ljubiše Zečevića, uručeno priznanje “Plakete Grada Sarajeva” koje je Gradsko vijeće Grada Sarajeva 2024. godine posthumno dodijelilo Zečeviću.

Prijemu je prisustvovao predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, zamjenica gradonačelnice Grada Sarajeva Anja Margetić te rodbina i prijatelji dobitnika.

Začetnik ideje o organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Sarajevo 1984. Ljubiša Zečević je svojim čvrstim uvjerenju i predanošću projektu dokazao da se Sarajevo sa uspjehom može kandidovati za najveće sportsko takmičenje za koje je i sam rekao da predstavlja kulminaciju uspjeha i sposobnosti bh. ljudi.

Neosporan je uticaj Zečevića na promociju sporta na našim prostorima, a posebno uzimajući u obzir veliki broj sportskih manifestacija u čijim organizacijama je učestvovao ovogodišnji dobitnik priznana “Plaketa Grada Sarajeva”.

Ademović je istakao da mu izuzetnu čast i zadovoljstvo predstavlja činjenica da je upravo on bio predlagač da se priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” ove godine dodijeli Zečeviću, uzimajući u obzir da je njegov doprinos sportskoj zajednici Sarajeva i Bosne i Hercegovine nemjerljiv.

Također, Ademović je naglasio da će u historiji Grada Sarajeva zlatnim slovima ostati ispisano sjećanje na ovog velikog čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u javnom, obrazovnom, kulturnom i sportskom životu Bosne i Hercegovine.

Ahmed Karabegović, generalni sekretar Organizacionog odbora 14. Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu je na danšnjem prijemu evocirao uspomene na svog prijatelja i saradnika Zečevića.

Radio AS