Uskoro će se kažnjavati svako prefarbavanje i uništavanje ćiriličnih, ali i latiničnih natpisa

Predstavnički dom državnog parlamenta jučer je usvojio prijedlog zakon ao dopuni Zakona o sigurnosti saobraćaja kojim se detaljno propisuje kazna za uništavanje ćirilićnih i latiničnih natpisa na raznim tablama u BiH.

Inicijativa koju je u parlament uputio Damir Arnaut (NS) u jesen prošle godine konačno je usvojena. Većina je podržala dopunu zakona kojim se dodaje novi stav koji glasi: Za prekršaj prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja natpisa na jednom od dva prisutna pisma (latinica i ćirilica), počinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Informacija o počiniocu će se dostaviti nadležnom tužilaštvu.

Već godinama širom BiH primjetno je oštećivanje saobraćajnih znakova ili informativnih tabli na način da ih neko prefarba ili na neki drugi način prekrije samo jedno od dva pismau BiH na kojem je natpis ispisan. Kako bi se spriječio taj vandalizam sada je zakon precizno definisao kazne za takvo postupanje.

Za zakon je glasalo 27 zastupnika u Predstavničkom domu, protiv je bilo 7, dok je 7 bilo suzdržano. Arnaut se kratko osvrnuo na Twitteru kazavši da su protiv bili Sanja Vulić, Obren Petrović i Jakov Galić iz SNSD-a, ali i zastupnici HDZ-a.

Sada preostaje da ovaj prijedlog zakona usvoji i Dom naroda, a zatraženo je da se razmatra po hitnom postupku. Međutim, ukoliko i u Domu naroda bude raspoloženje SNSD-a i HDZ-a kao u Predstavničkom domu onda bi i ovaj zakon mogao biti zaustavljen.

klix.ba

Radio AS