Usvojen budžet Kantona Sarajevo za tekuću godinu u iznosu od 1,4 milijarde KM

Na šestoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici su usvojili budžet za tekuću godinu koji iznosi 1,4 milijarde KM.

Na sjednici je danas bilo prisutno 32 zastupnika, od kojih je njih 20 glasalo “za”, dok je “protiv” bilo osam zastupnika.

Iznos od 1,4 milijarde KM je povećanje u odnosu na ranije predloženi nacrt budžeta koji je iznosio 1,2 milijarde KM.

Prije samog izglasavanja, zastupnici su postavljali pitanja ministrima i ministricama u vezi sa načinom na koji će biti raspoređena finansijska sredstva po resorima.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić na pitanja zastupnika o poziciji na kojoj su ovom ministarstvu određena sredstva za specijalizirane deficitarnih zanimanja, on odgovara da će to biti finansiranje specijalizacija za koje Zavod za javno zdravstvo KS utvrdi i odredi kadrova koji su u nedostatku i koji odlaze u penziju.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kazala je kako su ovim budžetom predviđena sredstva za inkluziju učenika za poteškoćama, kao i nabavka opreme za rad za djecu sa poteškoćama.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević govorio je o subvencioniranju mladih pri rješavanju stambenog pitanja i, uz preporuku ministru finansija Dedoviću, rekao da bi to i ove godine trebalo iznositi pet miliona KM.

Radio AS