Usvojen novi Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo je danas usvojila novi Zakon o visokom obrazovanju, i to nakon višesatne rasprave. Da se zakon usvoji glasalo je 19 zastupnika, pet ih je bilo protiv, dok suzdržanih nije bilo.

Vladajući – NiP, SDP i NS su mišljenja da će se ovim zakonom poboljšati visoko obrazovanje, dok u opoziciji smatraju da se to neće desiti.

U SDA su imali veliki broj zamjerki na prijedlog zakona. Između ostalog, konstatirali su se desile tehničke greške prilikom njegovog utvrđivanja te da bi to moglo utjecati na njegovu implementaciju. Osim toga, ocijenili su da su pojedini članovi ovog u koliziji.

Navedeno je i to da se njime pogoduje privatnim ustanovama u visokom obrazovanju, što vladajući negiraju. Usvojenim zakonom nezadovoljni su i u Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu (SPUS). Oni su ranije, prilikom razmatranja nacrta ovog zakona, protestirali na sarajevskim ulicama.

Nakon usvajanja Zakona o visokom obrazovanju, ponovo je prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koja je počela juče, 29. avgusta.

Melika Husić-Mehmedović je u julu prošle godine podnijela ostavku na funkciji kantonalne ministrice visokog obrazovanja zbog toga što tada zakon nije usvojen. Nju je na ovoj funkciji naslijedila Aleksandra Nikolić.

Klix.ba

Radio AS