Usvojena inicijativa da jedna ulica u Sarajevu ponese ime Abdulaha Sidrana

Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Kantona Sarajevo jednoglasno je prihvatila inicijativu da ulica Jezero u Sarajevu bude preimenovana u ulicu Abdulaha Sidrana.

Inicijativu je pokrenuo zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Redžo Lemezan, a potom je porodica rahmetli Sidrana dala i saglasnost.

Danas je Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Kantona Sarajevo jednoglasno prihvatila inicijativu, a sada je ova odluka na Skupštini Kantona Sarajevo.

Podsjećanja radi, legendarni bh. pjesnik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je 23. marta u 80. godini nakon duge i teške bolesti.

Do pred kraj svog života Sidran je bio aktivan – pisao je, stvarao i savjetovao, a čak je uspješno prebrodio i jednomjesečnu hospitalizaciju zbog zaraze koronavirusom, nakon čega je bio na respiratoru.

Posljednjih godinu dana povukao se iz javnog života i komunicirao je tek povremeno putem društvenih mreža, shrvan teškom bolešću.

Veliki Sidran ukopan je u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu 25. marta.

Radio AS