UTIKUS “Bašlija” nastupio na Šetnici kulture s koncertom “Moć tradicije”

Ispred zgrade Federalnog ministarstva kulture i sporta danas je nastavljen program obilježavanja “Dana evropskog nasljeđa 2024.”.

Šetnicu kulture ove su srijede ispunili članovi Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva “Bašlija” te brojni gosti koje ni kašnjenje programa zbog ljetnog pljuska nije oneraspoložilo i omelo u želji da pogledaju pripremljeni koncert “Moć tradicije” i nastupe folklornih skupina UTIKUS-a različitih uzrasta.

Dječje folklorne grupe predstavile su se koreografijama “Igre s Vratnika”, “Bosna je ćilimom zastrta” i “Igre iz Teslića”, a omladinske folklorne grupe izvele su koreografije “Sarajevsko polje” i “Orijentalne igre”.

U muzičkom dijelu programa nastupile su članice UTIKUS-a Esma Šaran, Hena i Leila Umihanović sa sevdalinkom, uz instrumentalnu živu pratnju “Jutros mi je ruža procvjetala”.  

Kao kruna današnjeg bogatog programa, na završetku je prikazana revija tradicionalnih narodnih nošnji naroda Bosne i Hercegovine uz detaljne opise.  

Prisutne je kroz program maestralno vodila Seada Šahman, saopšteno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Radio AS