Večer za Sidrana “Živjeti, svjedočiti epohu” 7. maja u Galeriji BKC-a

Književno-scenski događaj Večer za Sidrana “Živjeti, svjedočiti epohu” biće upriličen sutra, sedmog maja u 20 sati u galeriji BKC-a, na inicijativu Bosanskog kulturnog centra KS u saradnji s Fondacijom Sidran, a u okviru Dana Kantona Sarajevo.

U programu, koji je svojevstan omaž nedavno preminulom akademiku Abdulahu Sidranu, uzet će učešće istaknuti kulturni radnici. Stihove iz poezije našeg velikog pjesnika govoriti će velikani glumačke scene: Jasminka Bery, Emina Minka Muftić i Izudin Bajrović.

Bit će prikazan nagrađivani 15-minutni kratki film “(A)Torzija”, za koji je Sidran napisao scenarij. Dva Sidranova ponajveća životna prijatelja – Goran Babić, videoporukom iz Beograda i Gavrilo Grahovac, koji će prisustvovati programu, podijelit će s publikom svoja sjećanja i osjećanja.

Veliki Sidranov prijatelj, a iz mlađe generacije umjetničke elite, Almir Kurt, govorit će aforistične i humoristične odlomke iz knjige “A Nurija veli”, koju čine misli, mudrolije ili kako je autor ponekad govorio, “izvaljotine” ovog njegovog alter ega.

Biće tu i nekoliko muzičkih iznenađenja, kao i poruka Fondacije Sidran na kraju večeri. Voditelji ovog književno-scenskog programa će biti novinari i urednici: Senka Kurt, Jasminka Šipka i Dževdet Tuzlić. Ulaz je slobodan.

Radio AS