Večeras počinje Sarajevo Film Festival, stižu brojne filmske zvijezde

Paralelnim projekcijama dobitnika Zlatne palme na festivalu u Cannesu “Trougao tuge” Rubena Östlunda u Narodnom pozorištu Sarajevo te ljetnim kinima Coca-Cola, Stari Grad i Mostar, večeras će biti podignuta zavjesa sa ovogodišnje najveće regionalne filmske smotre – 28. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Festival ovaj put donosi ponovni susret s publikom bez ograničenja, u punom kapacitetu i s gostima iz cijelog svijeta. Čast da vodi svečanost otvaranja 28. festivalskog izdanja pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković.

Reditelj Ruben Östlund ovogodišnji je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva koje će mu biti uručeno na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu.

“Trougao tuge”, za koji Östlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od saradnika na produkciji ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Saradnici na produkciji filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Östlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

Njegovo ostvarenje je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije. 

Sarajevo Film Festival 19. avgusta u Ljetnom kinu Coca-Cola bit će zatvoren svjetskom premijerom filma “Praznik rada” bh. reditelja Pjera Žalice.

U ovogodišnjem programu publika ima priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od čega će 51 premijerno prikazani film iz regije u četiri takmičarske selekcije Sarajevo Film Festival učiniti najvećom prezentacijom kinematografija jugoistočne Evrope na svijetu. 

Radio AS