Velika gužva u Importanne centru, građani Sarajeva masovno dolaze na vakcinaciju

Veliki broj građana Sarajeva jutros se odlučio vakcinisati protiv koronavirusa u jednom od punktova za vakcinaciju, u tržnom centru Importanne.Prema riječima kantonalnog ministra zdravstva Harisa Vranića, broj onih koji se žele vakcinisati na ovom punktu je znatno veći u odnosu na prethodne sedmice, a očekuje da bi mogao biti oboren rekord.

S obzirom na veliku zainteresovanost, ispred Importannea se stvorio se dug red onih koji čekaju na vakcinaciju.

Protiv koronavirusa moguće se vakcinisati i u domovima zdravlja širom Kantona Sarajevo. Proteklih sedmica vakcinacija se vršila i u drugim tržnim centrima u ovom kantonu, a i tada je vakcinisan veliki broj ljudi.

U Kantonu Sarajevo je vakcinisano više od 50 posto stanovništva, što je najviša stopa vakcinacije u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine. Ta stopa je i veća s obzirom na to da nisu svi oni koji su vakcinisani izvan ovog kantona prijavili da su to učinili.

Na svim punktovima za vakcinaciju moguće je biti vakcinisan prvom, drugom ili trećom dozom. Trećom dozom se mogu vakcinisati sve punoljetne osobe najranije tri mjeseca od prijema druge doze ako nisu prebolovale koronavirus. Oni koji su prebolovali koronavirus mogu treću dozu primiti najranije šest mjeseci od prijema druge doze.

Dostupne su vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech, Moderna i Sinopharm.

Radio AS