Višegodišnja podrška Općine Novo Sarajevo djeci oboljeloj do raka

Općina Novo Sarajevo i ove godine podržala je Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”. Općinski načelnik Hasan Tanović i predsjednik Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, Fikret Kubat potpisali su ugovor o sufinansiranju u vrijednosti od 15.000 KM.

Općina Novo Sarajevo dugi niz godina pruža podršku Roditeljskoj kući u Sarajevu kako bi se stvorili što bolji uslovi boravka djece oboljele od raka u porodičnom okruženju. Projektom Roditeljske kuće obuhvaćena su oboljela djeca i njihovi roditelji koji dolaze iz cijele Federacije, a dugotrajno se liječe i borave na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” kroz projekat Roditeljske kuće pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, osigurava porodičnu atmosferu i mjesto na kojem mogu zaboraviti na bolničko liječenje.

Tokom liječenja, roditelji i djeca ostvaruju pravo na besplatan smještaj, osnovne životne namirnice, sredstva za dezinfekciju i ličnu higijenu, stručnu pomoć psihologa, socijalnog radnika i pedagoga, te okupacione radionice za roditelje i kreativne radionice za djecu.

Sve usluge za korisnike su besplatne, a Općina Novo Sarajevo grantom sufinansira dio troškova.

Roditeljske kuće postoje širom Evrope i u zapadnim zemljama su dio standarda u liječenju djece sa malignim oboljenjima. Prepoznavši probleme s kojima se djeca nose tokom kompleksnog i dugotrajnog liječenja, 2016. godine izgrađena je i Roditeljska kuća u Sarajevu, saopćeno je iz Press službe Općine Novo Sarajevo. 

Radio AS