Višestruko nagrađivana predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” na sceni SARTR-a

U utorak, 21. maja, s početkom u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR će biti odigrana višestruko nagrađivana predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” .

Predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” je rađena prema drami Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata. Dramaturgiju predstave potpisuje Nejra Babić.

“Ovaj tekst najbolje govori o tranzicijskom i posttranzicijskom bluesu, a kroz puno osjećajnosti i humora i to kroz stil koji je kombinacija stilova Pedra Almodovara i Dubravka Ugrešić”, reditelj Ivan Plazibat.

“Predstava prati jedan dan u porodici gospođe Mije koja nastoji da organizuje sinu proslavu dvadeset i petog rođendana. Mama će napraviti tortu, tata će kupiti poklon, baka i sestra će pomoći mami, doći će i tetka i tetak, a sin će biti najsretniji na toj proslavi. Poslije će otići sa prijateljima da proslavi dvadeset i peti baš onako kako on želi. Tata će zagrliti mamu i svi će mirno zaspati. U tom snu će mama sanjati da je rođendanski dan prošao tako lako i da njen sin hoda. A mi taj san nećemo gledati. Branko ne hoda i nikad neće prohodati, i to je tako. Prilično jednostavno. I nije problem što on ne hoda, nego emotivno prihvatanje te činjenice. U tim obrisima stana koje vidimo na sceni, dešava se život, onaj kojem i mi najčešće prisustvujemo. Nisu sve porodice sretne. Nisu sve ni nesretne. Sve su i sretne i nesretne. I u tom nastojanju da život pretvore u nešto lijepo sa okolnostima kakve jesu, gledamo likove koje jako brzo zavolimo, upravo zbog toga jer su nam bliski i istiniti”, navodi Nejra Babić.

Uloge ostvaruju: Snežana Bogićević, Jasna Diklić, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Alisa Čajić, Matea Mavrak i Enes Kozličić.

Autorski tim predstave “Moj sin samo malo sporije hoda” čine: scenograf Vedran Hrustanović kostimografkinja Lejla Hodžić, autor muzike: Basheskia & Edward EQ. Dizajn svjetla potpisuje Nedim Pejdah, a scenski pokret Amila Terzimehić.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem Emaila blagajna@sartr.ba ili na telefone 033 664 070 i 061 850 745

Radio AS